Nu mai utilizați scobitorile pentru a vă curăța dinții

2018-02-24T07:29:02+00:005 martie 2018|Categorii: Educație pacienți|

Scobitorile sunt cele mai vechi instrumente de curățare a dinților. Fosile de dinți cu o vechime de 7.500 de ani indică faptul că oamenii foloseau bețișoare de lemn pentru a-și curăța dinții cu mult înainte de apariția periuțelor de dinți.

Dar astăzi, există opțiuni mai bune și mai sigure pentru înlăturarea plăcii dentare și a bacteriilor. Medicii stomatologi explică de ce scobitorile nu sunt cea mai bună opțiune.

Cea mai bună analogie pentru a explica pacienților cum acționează scobitorile este următoarea:

„Ai folosi un băț ca să te împungi în braț de exemplu? Probabil că nu!
Atunci de ce ai face acest lucru cu gingiile tale?

Scobitorile sunt utile atunci când vrei să îndepărtezi bucăți mari de alimente dintre dinți. Dar este important să reții că ele nu înlocuiesc igiena orală zilnică și nu sunt instrumentele recomandate atunci când e nevoie de curățare interdentară.

Scobitorile nu sunt altceva decât bucăți din lemn subțiri și ascuțite. Există pacienți care au folosit scobitori pentru o curățare profundă sub gingie și nu au făcut altceva decât să genereze infecții. Atunci când cureți spațiile dintre dinți cu ața dentară și când îți speli dinții, în principiu, încerci să cobori sub acel guler de țesut gingival și să elimini placa și bacterile. Scobitoarea fiind un băț rigid, pentru a coborî sub gingie, o vei irita sau eventual o vei deteriora și probabil că nu vei avea succes.

De aceea cel mai bun lucru pe care-l poți utiliza pentru curățarea între dinți este peria interdentară.  După ce începi folosirea periei interdentare se va observa nu numai reducerea plăcii, dar și ridicarea adâncimii de sondare și sângerare a gingiilor în jurul dinților. Acest lucru va putea fi analizat la un control stomatologic.

Pentru o curățare optimă, este important să se aleagă o perie interdentară de mărime potrivită. Medicul stomatolog te poate ajuta la selectarea dimensiunilor potrivite pentru tine.

Periile interdentare alături de dușul bucal, ața dentară, apa de gură și chiar guma de mestecat sunt mijloace care ajută la a avea o igienă orală sănătoasă.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru
Zile libere
Ajunul Craciunului
24/12/2018
Crăciun:
25/12/2018 - 26/12/2018
Anul nou:
31/12/2018 - 02/01/2019


program redus:
27/12/2018
10:00 - 14:00
program redus:
28/12/2018
10:00 - 14:00
close-link

Programează-te ACUM

ChatbotPollForm-DoNotDelete
ORAR 2018