Tot ce trebuie să știi despre aparatele dentare

2018-02-10T18:25:15+00:002 februarie 2018|Categorii: Educație pacienți|

Aparatele dentare sunt menite să îndrepte dinții cu probleme, dar și să corecteze alte anomalii dentare, astfel încât, la sfârșitul perioadei de purtare, dantura ta să capete un alt aspect.

Astfel, un aparat dentar poate fi utilizat pentru a corecta înghesuirile dentare, dar și ocluziile anormale, pentru că mulți dintre pacienții nevoiți să le poarte se confruntă cu probleme ale mușcăturii, având malocluzie. Toate aceste anomalii, dacă nu sunt reparate la timp, pot favoriza apariția mai multor afecțiuni dentare precum cariile, gingivita, parodontoza, probleme ale articulației temporo-mandibulare.

Tipuri de aparate dentare

Probabil că aparatul dentar metalic este cel mai cunoscut, fiind aparatul dentar cel mai des utilizat în trecut. Însă acum opțiunile medicilor stomatologi sunt mai multe, datorită tehnologiei avansate, care a permis ca aparatele dentare să se îmbunătățească mult. Există chiar și aparate dentare invizibile, aparate care îi oferă celui care le poartă mai multe avantaje, spre deosebire de aparatele clasice, unul dintre beneficii fiind un confort psihic sporit, pentru că aceste aparate nu se văd, fiind așezate pe partea din spate a dinților.

Aparatele dentare se clasifică în aparate dentare fixe și aparate dentare mobile care, la rândul lor, se împart în mai multe categorii. Aparatele dentare mobile pot fi de mai multe tipuri, și anume: aparat dentar metalic, aparat ceramic, aparat dentar cu brackets din safir. Scopul acestor aparate dentare este acela al obținerii unor dinti perfect aliniați. Aparatele dentare fixe sunt mai comune în cazul adolescenților și ale adulților.

Aparatele dentare mobile sunt purtate mai ales de către copii, fiind menite să corecteze probleme de poziționare a dinților. Un aparat dentar mobil trebuie să fie purtat între 1 și 2 ani.

Când pot fi purtate aparatele dentare

Aparatele dentare pot fi purtate la orice vârsta, însă cu cât ele sunt montate mai devreme, cu atât rezultatele vor fi mai rapide și mai bune pentru pacientul respectiv.

Tipul de aparat dentar și planul de tratament este ales de către medicul stomatolog, în funcție de tipologia fiecărui pacient în parte și ținând cont și de dorințele acestuia, pentru a face purtarea acestui dispozitiv cât mai confortabilă.

Pe toată perioada purtării dispozitivului, pacienții trebuie să țină cont de regulile de igienă și de recomandările medicului stomatolog, astfel încât să nu apară probleme. De exemplu, pe durata purtării aparatului dentar nu este recomandat consumul unor alimente dure sau lipicioase.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru

Programează-te ACUM

ChatbotPollForm-DoNotDelete