Dinți galbeni: cauze și soluții

2018-02-28T22:22:06+00:009 februarie 2018|Categorii: Educație pacienți|

Îngălbenirea dinților nu este semnul unei probleme stomatologice grave, însă creează disconfort persoanelor afectate, care nu se mai simt în largul lor atunci când zâmbesc.

Cauze ale îngălbenirii dinților:

  • Igiena orală deficitară: de vină pentru dinții galbeni este și igiena precară; periajul incorect al dinților favorizează apariția plăcii bacteriene, colorând suprafața smalțului dentar în galben. Placa bacteriană care nu este îndepărtată corect duce la acumularea tartrului dentar, peliculă care va putea fi îndepărtată în urma unui detartraj.
  • Fumatul: una dintre cauzele care duce la îngălbenirea dinților este fumatul. Fumul de țigară conține substanțe precum nicotina care favorizează colorarea dinților în galben.
  • Înaintarea în vârstă: una dintre cauzele apariției dinților îngălbeniți este și înaintarea în vârstă. Mai exact, pe măsură ce îmbătrânim, smalțul dentar se subțiază, iar dentina se îngălbenește. Petele galbene de pe dinți apar în momentul în care smalțul dintelui devine atât de subțire încât îi permite dentinei să se arate.
  • Anumite alimente și băuturi pot favoriza colorarea dinților în galben, din cauza agenților de colorare pe care îi conțin. De exemplu, soia, pasta de tomate, vinul roșu, ceaiul negru și cafeaua pot duce la apariția dinților îngălbeniți.
  • Unele antibiotice pot duce la apariția discromiilor dentare; antibioticele care au fost corelate cu apariția dinților îngălbeniți sunt amoxiciina și tetracicilina. Tetracicilina nici nu trebuie sa fie administrată copiilor, tocmai pentru a preveni apariția îngălbenirii dinților.
  • Este posibil ca factorul genetic să aibă un rol în ceea ce privește îngălbenirea dinților

Tratamente recomandate

  • În cazul apariției petelor galbene de pe dinti cauzate de alimente și băuturi, acestea pot fi îndepărtate în cabinetul medicului stomatolog, în urma unei ședințe de periaj dentar profesional. Albirea dentară profesională, efectuată în cabinetul medicului stomatolog, este unul dintre tratementele cel mai frecvent utilizate contra îngălbenirii dinților.
  • Pentru a preveni apariția dinților îngălbeniți se recomadă evitarea consumului în exces de alimente care favorizează acest lucru. Igiena orală riguroasă este extrem de importantă pentru prevenirea apariției dnților îngălbeniți. Se recomandă periajul dentar după fiecare masă, iar dacă acest lucru nu este posibil încearcă să îți clătești gura cu apă. Poți să încerci, de asemenea, și folosirea unei paste de dinți care are efect de albire dentară.
  • Totodată, se recomandă vizita la medicul stomatolog cel puțin o dată pe an. Medicul stomatolog este cel care poate să curețe profesional dinții, care va identifica o carie dentară în fază incipientă, care va face un detartraj.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru

Programează-te ACUM

ChatbotPollForm-DoNotDelete