Ce simptome au bolile gingiilor și cum pot fi tratate

2018-02-28T22:29:40+00:0013 februarie 2018|Categorii: Educație pacienți|

Afecțiunile gingivale reprezintă unele dintre cele mai întâlnite probleme ale sănătății orale la adulți, dar și în cazul adolescenților.

Gingiile au rol de protecție și de susținere a dinților și a țesuturilor care îi fixează de maxilar. În momentul în care gingiile au de suferit, iar problema nu este tratată, există un risc crescut ca persoana respectivă să ajungă până la pierderea dinților. Ca să nu se ajungă aici, este important să recunoști simptomele afecțiunilor gingivale și să mergi la dentist, pentru a le trata cât mai repede.

1. Gingivita

Una dintre cele mai frecvente boli gingivale este gingivita. Se manifestă prin apariția gingiilor care sângerează, umflarea gingiilor, durere la periaj și la atingere, respirație urât mirositoare. Cauza principală care duce la gingivită este igiena orală precară. Atunci când nu avem grijă cum trebuie de igiena orală bacteriile se acumulează atât pe suprafața gingiilor, cât și pe cea a smalțului dentar formând placa dentară. Placa dentară este cea care favorizează apariția inflamației gingivale.

Gingivita este o afecțiune care se tratează, cu ajutorul unei igiene bucale riguroase. Trebuie să nu te folosești doar de periajul dentar, ci și de ața dentară și de apa de gură. În cazul în care ai fost diagnosticat cu gingivită trebuie, de asemenea, să mergi și la controale mai dese la medicul stomatolog.

Inflamația gingiilor poate să apară și din cauza unui abces dentar, de aceea este indicat să mergi la un consult stomatologic.

2. Parodontita și parodontoza

Forma avansată a gingivitei poartă numele de parodontită, boala afectând nu numai gingiile, ci și osul. Cea mai avansată formă a unei afecțiuni gingivale este parodontoza.

Boala parodontală se manifestă prin apariția sângerărilor gingivale, gingiile sunt moi la atingere, iar gingiia se îndepărtează de dinți. Persoanele care suferă de parodontoză se pot confrunta, de asemenea, și cu respirație urât mirositoare. În stadiul avansat al afecțiunii dinții se clatină, apoi poate să apară și căderea dinților.

În cazul în care ai fost diagnosticat cu parodontoză, trebuie să știi că tratamentul depinde de stadiul evoluției bolii, că este unul complex. Poate fi necesară operația cu lambou, grefa de țesut, regenerarea asistată a țesutului. Pacientul trebuie să aibă grijă să-și îngrijească foarte bine dantura și să respecte întocmai recomandările medicului stomatolog, pentru a încetini evoluția bolii.

În tratamentul bolii parodontale se poate recurge și la tratamentul cu laserul, o abordare non-invazivă, cu rezultate bune. În timpul unei proceduri cu laser pacientul nu simte durere, iar perioada de recuperare de după intervenție este mai mică, spre desoebire de intervențiile clasice.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru

Programează-te ACUM

ChatbotPollForm-DoNotDelete