Cum te pot afecta infecțiile ascunse ale dinților

2018-02-28T22:31:02+00:009 ianuarie 2018|Categorii: Educație pacienți|

Infecțiile de la rădăcina dintelui sunt destul de frecvente, iar ele sunt de obicei detectate din întâmplare, în urma unei radiografii dentare.

Concluzia aparține unui studiu efectuat la Universitatea din Helsinki, Finlanda, în colaborare cu Heart and Lung Centre at Helsinki University Hospital. Cercetarea a fost publicată în urmă cu doi ani în Journal of Dental Research.

Potrivit cercetătorului John Liljestrand, sindromul coronarian acut este de 2,7 ori mai frecvent în rândul pacienților care nu și-au tratat dantura, pacienți care au avut nevoie de tratament pentru canalul radicular, spre deosebire de pacienții care nu au avut această problemă de sănătate.

Infecția de la vârful rădăcinii dentare are drept cauză, cel mai adesea, caria dentară lăsată netratată. La cercetarea din Finlanda au luat parte 508 pacienți finlandezi cu o vârstă medie de 62 de ani care au prezentat simptome cardiace la momentul studiului. Arterele lor coronare au fost examinate cu ajutorul angiografiei, iar 36% dintre aceștia au fost diagnosticați cu boală arterială coronariană stabilă, 33% sufereau de sindrom coronarian acut, iar 31% dintre ei nu aveau o boală arterială coronariană semnificativă. Au fost făcute și examinări ale danturii, printr-o tomografie panoramică, examen medical în urma căruia s-a constatat că 58% dintre acești pacienți aveau una sau mai multe leziuni inflamatorii.

Bolile de inimă și parodontita

Și parodontita este privită ca un factor de risc pentru apariția diabetului zaharat și a bolilor coronariene.

Cercetătorii au mai descoperit că infecțiile dentare de la rădăcina dintelui sunt corelate cu un nivel ridicat de anticorpi serici. Acest lucru arată că infecțiile orale afectează și alte părți ale corpului. Analizele statistice au luat în considerare vârsta, sexul, indicele de masă corporal al participanților, dacă erau fumători sau nu, dacă sufereau de diabet de tip 2, dacă aveau parodontită.

De asemenea, în cadrul unui alt studiu, din SUA, s-a mai constatat că o igienă orală deficitară, dar și afecțiunile parodontale pot favoriza colonizarea cu bacterii a faringelui și a cavității bucale, putând favoriza apariția afecțiunilor respiratorii.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru

Programează-te ACUM

ChatbotPollForm-DoNotDelete