9 lucruri pe care trebuie să le știi despre sarcină

2017-12-06T23:34:25+00:001 decembrie 2017|Categorii: Educație pacienți|

Ai aflat că ești însărcinată și acum îți faci o mulțime de griji referitor la perioada care va urma? Să știi că nu ești singura care trece prin aceste momente! Toate viitoarele mămici, după perioada de fericire de la început când au aflat minunata veste, trec printr-o perioadă de temeri și întrebări. Deci este firesc să ai acum întrebări, unele poate copilărești! Nu te sfii să cauți răspunsul și rămâi încrezătoare în tot ceea ce va urma pentru că natura lucrează întotdeauna cât se poate de bine! O să trecem acum în revistă pentru tine câteva din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre sarcină.

1.În perioada de sarcină memoria nu te mai ajută la fel de mult

Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că, datorită schimbărilor hormonale, capacitatea de memorare a viitoarei mămici se micșorează considerabil. Deci, draga mea, dacă ai observat că nu mai reții informațiile la fel de ușor ca înainte, sau poate chiar deloc, nu te speria! Ceea ce se întâmplă este perfect firesc și, de îndată ce vei naște, îți vei redobândi această funcție.

2. În perioada sarcinii vei reține lichide și vei avea nevoie de pantofi cu un număr mai mare

Sunt sigură că te-ai gândit deja că în curând vei avea nevoie de haine mai largi, dar să știi că și de încălțări mai mari! Să nu fii surprinsă dacă, într-o bună zi, o să constați că nu îți mai vin pantofii! Din nou, e un fenomen firesc și perfect normal – ai reținut lichide și piciorul s-a mărit. Sigur, în scurt timp după naștere, îți vei redobândi măsurile inițiale

3.Trebuie să ai mare grijă la dantură

Ai aflat că ești însărcinată? Fugi la dentinst și fă-ți rapid un control stomatologic. În perioada sarcinii, dinții au tendința de a fi mai sensibili și de a se deteriora mai repede. Tocmai de aceea, e neaparat și să îți rezolvi problemele pe care poți să le ai deja și să ceri sfatul unui medic privind întreținerea danturii. Medicul stomatolog îți poate trata eventualele carii sau probleme dentare și te va sfătui cu privire la modul în care o gravidă trebuie să își îngrijească dinții.

4.Copilul te aude în perioada de sarcină

Să nu ai nici un dubiu asupra faptului că poți începe să vorbești și să comunici cu copilul tău încă de pe acum! Micuța faptură aude vocea ta, dar și o mare parte din sunetele din jurul tău. Cu siguranță că nu înțelege, dar va deveni curând sensibil și receptiv la tonul vocii tale. De aceeea, draga mea, nu ezita să vorbești cu el pe un ton blând. Poți chiar să îi citești povești sau să îi pui muzică.

5.În perioada sarcinii caută să ai mereu o atitudine pozitivă

Este posibil ca în această perioadă să fii mai sensibilă decât de obicei. Unele femei trec prin perioade mai puțin fericite, și chiar se vorbește despre depresia prenatală. Oricum ar fi, tu caută să rămâi optimistă, zâmbitoare și fericită, pentru că toate senzațiile și sentimentele tale influențează în mod direct mica faptură de care acum ești răspunzătoare.

6.Depresia postnatală

Daca nu ai cunoscut depresia în timpul sarcinii, este foarte posibil ca ea să apară după sarcină. Din nou, schimbările hormonale sunt cauza! Să nu te sperii dacă vei constata că ești cu mult mai sensibilă decât de obicei și ai tendința să plângi din orice! Depresia postnatală, însă, nu va ține mai mult de 3 săptămâni. Dacă observi că perioada se prelungește, să știi că ceva nu este în regulă.

7.Naștere normală sau cezariană?

În prezent nașterea prin cezariană a devenit o modă și tot mai multe femei, din dorința de a nu suferi, o aleg. Draga mea, dacă nu există motive medicale pentru care să naști prin cezariană, optează pentru nașterea normală. Atât tu, cât și bebelușul veți avea numai de câștigat. Da, durerile există, dar beneficiile unei nașteri normale sunt incontestabile. Cu siguranță bebelușul tău va fi mult mai sănătos, iar tu vei uita repede toate acele dureri.

8.Pregătește-te pentru alăptare

Sunt sigură că deja cunoști beneficiile hrănirii bebelușului la sân și că îți dorești să alaptezi de îndată ce ai născut. E minunat, și chiar poți face acest lucru, mai ales dacă începi pregătirea din timpul sarcinii. Întreabă medicul cum să procedezi ca să îți formezi mamelonul și să pregătești sânul pentru acest moment magic.

9.Mișcare și soare – elemente de care ai nevoie pe toată perioada sarcinii

Dacă vrei să ai o naștere usoară și un copil sănătos, caută să rămâi cât poți de activă pe toată perioada sarcinii. Nu exagera însă în ceea ce faci! Mișcarea va fi corelată cu trimestrul de sarcină în care ești, iar la soare nu te vei expune decât în momentele cele mai favorabile ale zilei. Va veni și momentul acela în care îți vei dori să stai cât mai mult întinsă în pat – nu ceda tentației, mobilizează-te și fă măcar o mică plimbare prin aer curat. Află mai multe despre schimbările care apar în sarcină și dezvoltarea bebelușului în articolul sarcina pe săptămâni.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru

Programează-te ACUM

ChatbotPollForm-DoNotDelete