Materiale folosite în implantologia dentară

2017-10-31T18:51:31+00:0028 noiembrie 2017|Categorii: Educație pacienți|

Există descoperiri arheologice potrivit cărora încercări de înlocuire a dinților au fost din anul 600 î.Hr., la populația mayașă din Honduras. Materialele folosite erau bucăți de bambus și bucăți de scoică.

Implanturi dentare din aur

În anii 1700 se transplantau dinți de la o persoană la alta, iar în anii 1800 J. Maggiolo a fabricat un implant dentar din aur. În anul 1937 are loc primul implant cu vitallium (aliaj obținut din cobalt, crom și molibden), pentru a realiza o rădăcină dentară, implant efectuat la Universitatea Harvard de către medicii Alvin și Moses Strock. Alvin Strock este cunoscut și pentru faptul că a folosit și antibioticele pentru a trata infecțiile periodontale.

În anul 1940, medicul Formiggini, considerat părintele implantologiei moderne, introduce implantul de tip șurub.
Designul spiralat al acestui implant obținut din oțel inoxidabil îi permitea osului să crească în metal.

Primul implant dentar din titan

În anul 1965, Brånemark a fost medicul care a folosit primul implant realizat din titan la om. El a descoperit această metodă accidental, în anul 1952, când studia fluxul de sânge în femurul unui iepure, plasând titan în interiorul femurului. A observat că titanul s-a integrat foarte bine în această structură.

Primul pacient al lui Brånemark a avut deformări grave ale maxilarului și bărbiei, dinți lipsă și dinți aliniați incorect. Patru implanturi au fost inserate în mandibula acestui pacient, implanturi dentare care s-au integrat într-o perioadă de șase luni și au avut o durată de viață de 40 de ani. Medicul Brånemark este cel care a dat numele de osteointegrare procesului prin care titaniul aderă la os.

Începând cu anul 1970 materialele pentru implanturile dentare au început să fie mai numeroase. Astfel, medicii stomatologi au început să folosească polimeri, carbon, sticlă bioactivă, oxid de aluminiu pentru realizarea implanturilor.

Implantologia în prezent

Pentru implanturile dentare din prezent se folosesc mai multe tipuri de materiale. Este vorba despre implanturile din ceramică, implanturi care pot fi bioactive și bioinerte. Unul dintre cele mai bune materiale ceramice pentru implanturile dentare este zirconiul datorită rezistenței sale foarte mari, dar și pentru că imită foarte bine aspectul unui dinte natural. Lucrările din zirconiu sunt recunoscute pentru durata foarte mare de viață pe care o au. Sunt utilizate și implanturile dentare din metal, cel mai cunoscut fiind titanul. Șuruburile din titan sunt bine acceptate de organismul uman și au și acestea o durată destul de lungă de viață.

Dacă în trecut implanturile dentare erau folosite numai în cazurile în care o persoană avea toți dinții lipsă, pentru a-i înlocui, în zilele noastre poate fi înlocuit și un singur dinte în urma unei astfel de intervenții.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru

Programează-te ACUM

ChatbotPollForm-DoNotDelete