Mama trebuie să aibă grijă de propria sănătate orală în timpul sarcinii

2017-10-31T08:37:48+00:0031 octombrie 2017|Categorii: Educație pacienți, Sarcina și dinții|

Când este afectată sănătatea orală a copilului?

Cariile dentare își pot face apariția în cavitatea orală a unui copil odată cu erupția primului dinte afectând sănătatea orală. Streptococcus mutans au fost identificați ca fiind grupul de microorganisme responsabile în primul rând de cariile dentare. Dacă se stabilește prezența în gură, a acestor microorganisme este de așteptat dezvoltarea mai intensă și mai rapidă a cariilor. Streptococcus mutans colonizează prin placa dentară, un biofilm complex care aderă la dinți.

Streptococcus mutans metabolizează carbohidraţii şi zaharurile în acizi. Acizii formaţi erodează smalţul dentar şi, astfel, se naşte o carie.

Copiii nu se nasc cu infecția cauzată de Streptococcus mutans ci o dobândesc pe măsură ce dinții erup între 6 luni și 2 ani și jumătate. Până la vârsta de 5 ani, mai mult de jumătate dintre copii sunt deja infectați.

Suspectă de această stare de fapt este sănătatea orală a mamei ce afectează la rândul ei sănătatea orală a copiilor. S-a dovedit că în organismul copiilor este aproape întotdeauna același tip de infecție ca în cel al mamei. Asta se datorează în primul rând veselei folosite în comun. Apoi copiii au obiceiul de a pune mânuțele în gura mamei. Pupici pe gurița chiar dacă reflectă dragoste nu sunt indicați. Dacă infecția cu Streptococcus mutans este prezentă la mamă, copilul este expus unui risc ridicat de degradare dentară.

Nivele mai scăzute ale infecției, nu înseamnă altceva decât nivele mai mici și pentru copil, deci un risc scăzut în dezvoltarea cariilor dentare.

Ce e de făcut pentru păstrarea sănătății orale

O modalitate simplă de a reduce la minim riscul pentru copil este ca mama să practice o igienă orală foarte bună în timpul sarcinii și în perioada post-partum.

Pentru majoritatea oamenilor, periajul dinților de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor, folosirea aței dentare și clătirea cu apă de gură asigură o sănătate orală bună și se menține un nivel scăzut de Streptococcus mutans.

O viitoare mămică se poate confrunta cu probleme stomatologice în timpul sarcinii. Daca apare inflamarea gingiilor (gingivita la sarcină), infecții sau creșterea numărului de carii dentare, ar trebui să caute îngrijire profesională.

Dacă numărul de microorganisme Streptococcus mutans este ridicat se pot prescrie clătiri de clorhexidină pentru protejarea țesuturilor moi și scăderea numărului de bacterii.

Al doilea trimestru de sarcină este cel mai bun moment pentru tratamentul de non urgență, deoarece oferă un echilibru între siguranța fătului și confortul mamei viitoarei mămici.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru

Programează-te ACUM

ChatbotPollForm-DoNotDelete