Milioane de persoane din întreaga lume se tem să meargă la medicul stomatolog. Teama de durere îi ține departe de scaunul stomatologului, iar consecințele sunt pe măsură: carii, abcese dentare, pierderea dinților, afecțiuni ale gingiilor.

Această anxietate poate fi însă depășită. În primul rând, nu trebuie ca o persoană să meargă la dentist doar când nu mai suportă durerea, din cauza unei infecții dentare sau pentru că dinții au căpătat un aspect inestetic.

Restaurări fixe imediate pe implanturi pentru reconstrucție arcade întregi cu 20% discount la implanturi

Mergi la un simplu control

Caută un dentist în care să ai încredere, documentează-te foarte bine despre cabinetul la care urmează să mergi apoi îți faci o programare doar pentru un simplu control. Pune-i medicului toate întrebările la care vrei să afli răspunsul, astfel încât să se creeze o relație doctor pacient care să se bazeze pe încredere și pe comunicare.

Unele persoane simt anxietate pentru că se simt lipsiți de control în momentul în care se află pe scaunul dentistului. De aceea, când trebuie să faci un tratament stomatologic, cere-i medicului dentist să-ți explice ceea ce urmează să facă în timpul procedurii. Spune-i, de asemenea, medicului dacă vrei să ia o pauză în timpul procedurii.

Nu te gândi la durere

Pentru un pacient anxios, un truc pe care trebuie să îl pună în practică este să nu se gândească la durere, la ce ar putea să i se întâmple și să pună mereu răul în față. Este esențial să încerce să elimine orice tensiune, să se relaxeze și să se gândească la altceva.

Dacă teama de durere este cauza fobiei de dentist, pacientul trebuie să ia in calcul la faptul că nu va simți nimic în timpul procedurii, pentru că îi va fi făcută anestezie locală. Dacă te temi de injecție, împărătășește acest lucru cu medicul tău, căci el va ști ce să facă astfel încât să alunge această temere.

Un alt truc la care să apelezi este să eviți să ajungi prea devreme la programare, astfel încât să te întâlnești și cu alți pacienți în sala de așteptare. Riști ca teama ta să se acutizeze, în momentul în care vei auzi despre problemele lor de sănătate.