De-a lungul timpului, au circulat o sumedenie de mituri legate de purtarea unui aparat dentar, de aceea multe persoane cred că purtarea acestuia este un lucru dificil.

Ei bine, pentru a înțelege ce înseamnă acest tratament ortodontic, iată care sunt cele mai frecvente mituri despre purtarea aparatului dentar și realitatea din spatele acestora:

Restaurări fixe imediate pe implanturi pentru reconstrucție arcade întregi

Vezi oferta

Mit: Aparatele dentare sunt doar pentru copii.

Realitate: Potrivit reprezentanților Asociației Americane de Ortodonție, unul din cinci pacienți care corectează problemele dentare cu ajutorul unui aparat ortodontic este adult. Niciodată nu este prea târziu pentru a corecta problemele, cum ar fi dinții înghesuiți, strâmbi, pe cei care au o poziție incorectă, dar și mușcătura incorectă. Aparatul dentar este o metodă de corectare a acestor probleme stomatologice care funcționează nu doar la copii, ci și la adulți. Este adevărat că purtarea aparatului dentar poate să fie de mai lungă durată în cazul adulților, față de adolescenți și față de copii.

Mit: Aparatele dentare au un aspect inestetic.

Realitate: Realitatea este cu totul alta, căci s-au dus vremurile când aparatul dentar avea un aspect nu tocmai plăcut. Aparatele folosite în prezent sunt aproape invizibile. Bretele cu care se fixează aparatul pot fi de culoarea dintelui sau transparente, astfel încât ele trec neobservate.

Mit: Bretelele aparatului dentar trebuie să fie strânse foarte bine, astfel încât purtarea aparatului este dureroasă pentru adolescentul sau pentru adultul care a recurs la această metodă.

Realitate: Într-adevăr, poate să existe un mic disconfort în primele zile de purtare a aparatului dentar, însă odată ce organismul se va obișnui, bretelele acestuia aproape că nu își vor mai face simțită prezența.

Mit: Purtarea aparatului dentar face imposibilă practicarea unor sporturi

Realitate: Persoanele care poartă aparat dentar pot practica fotbal sau sporturi de contact, pentru că medicul dentist sau ortodont le poate recomanda o mască de protecție.

Mit: Persoanele care poartă aparat dentar se hrănesc doar cu lichide

Realitate: Purtarea aparatului dentar nu împiedică procesul de masticație, așadar persoanele cae fac un astfel de tratament ortodontic nu trebuie să mănânce doar supe și ciorbe. Acesta nu este decat un mit, căci persoanele cu aparat dentar nu au mari restricții alimentare. Este adevărat că pacienții nu au voie să consume e alimente precum bomboanele gumate, caramele sau alte alimente lipicioase, cât și fructe tari, pentru că pot dezlipi brațele cu care este prins acest dispozitiv, însă restricțiile nu sunt foarte multe.

Mit: Tratamentul cu aparat dentar este prea costisitor

Realitate: purtarea la timp a unui aparat dentar va minimiza prețul pe care îl vei plăti în contul tratamentelor dentare de care ai fi avut nevoie în cazul în care amâni tratamentul ortodontic. Necorectarea ocluziei atunci când este cazul poate duce în final la tocirea dinților, la spargerea ceramicii coroanelor puse pentru corectarea dinților tociți și, în final, la probleme grave ale articulației temporo-mandibulare.