5 1
Conține filme explicative

BLOG

Microorganismele responsabile de apariția cariilor

2017-01-22T18:50:23+03:0022 august 2015|Categorii: Educație pacienți|Tags: , |

Apariția cariilor dentare este favorizată de o varietate de factori predispozanți, însă, în mod concret, este generată de microorganisme specifice, de la Streptococcus mutans la actinomicete și lactobacili.

Cavitatea orală adăpostește milioane de microorganisme. Dintre acestea, însă, doar câteva sunt considerate cariogene, afectând în mod vizibil structurile dentare.

Restaurări fixe imediate pe implanturi pentru reconstrucție arcade întregi

Vezi oferta

Streptococcus mutans

Acest agent patogen este considerat cel mai comun microorganism care determină apariția cariilor dentare. A fost menționat și descris pentru prima dată de J. Kilian Clarke, în 1924, și, așa cum îi sugerează și denumirea științifică, este un microorganism rezistent, ușor adaptabil la modificările frecvente care survin în interiorul cavității orale.

Streptococcus mutans determină apariția cariilor dentare prin metabolizarea sucrozei în acid lactic. Mediul acid creat în cavitatea orală vulnerabilizează smalțul dentar, generând mediul propice dezvoltării cariei. În plus, Streptococcus mutans se numără printre puținele organisme prevăzute cu receptori care îi îmbunătățesc aderența la suprafața dintelui, favorizând deteriorarea accelerată a acestuia.

Odată formată placa bacteriană la nivel dentar, saliva, care în condiții obișnuite protejează dantura de microorganismele patogene, nu mai poate acționa eficient.

Actinomicetele

Actinomicetele sunt microorganisme foarte răspândinte în natură, cu specii numeroase dintre care doar câteva au acțiune patogenă asupra sănătății umane. Actinomyces israelii, Actinomyces naeslundii și Actinomyces radicidentis pot cauza afecțiuni stomatologice la nivelul cavității orale umane, colonizând cu precădere mucoasa bucală.

Lactobacilii

Lactobacilii sunt microorganisme care transformă lactoza și alte tipuri de zaharuri în acid lactic, contribuind la rândul lor la dezvoltarea cariilor. Deși multe dintre speciile de lactobacili sunt considerate fie inofensive, fie benefice, există câteva tipuri care, deși mai puțin dăunătoare decât S. mutans, favorizează totuși caria dentară, mai exact prin lărgirea leziunilor create de S. mutans.

Lactobacilii nocivi acționează cu precădere la nivelul plăcii bacteriene formate pe coroanele dentare.

1
Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
1 Fire de discuție
0 Răspunsuri
0 Abonați
 
Cel mai discutat comentariu
Cea mai aprinsă discuție
0 Autori comentarii
10 Beneficii Ale Consumului De Ceai Verde Dovedite Științific – Ghid 2018 - SfatDeSanatate Autori comentarii recente

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru
trackback

[…] mutans este principalul microorganism responsabil pentru apariția cariilor. Acesta duce la dezvoltarea plăcilor dentare și contribuie decisiv la producerea cariilor și […]

trackback

[…] mutans este principalul microorganism responsabil pentru apariția cariilor. Acesta duce la dezvoltarea plăcilor dentare și contribuie decisiv la producerea cariilor și […]

ChatbotPollForm-DoNotDelete