În cele mai frecvente cazuri, aparatele dentare sunt indicate persoanelor care au dinții strâmbi, celor care au strungăreață, cunoscută în termeni medicali drept diastemă, dar și persoanelor ale căror maxilare sunt prea înghesuite.

Aparatul dentar trebuie purtat și în situațiile în care mușcătura nu este egală, fapt care supra-solicită articulațiile mandibulei și care poate duce la dificultăți la mestecarea alimentelor.

-1000 Euro voucher accelerare pentru reconstrucție arcade complete pe 4 sau 6 implanturi

Vezi oferta

Aparatul dentar nu numai că înlătură o problemă de estetică, dar poate preveni și apariția gingivitei, dar și a cariilor dentare, pentru că dinții strâmbi și care nu sunt aliniați corect pot fi foarte greu de curățat, iar o igienă dentară care nu este efectuată corect poate duce la apariția cariilor.

La ce vârstă estre recomandat

Vârsta nu reprezintă un factor de risc în ceea ce privește purtarea aparatului dentar. Aparatul dentar se montează cel mai frecvent în perioada adolescenței, însă și adulții îl pot purta fără niciun fel de problemă.

După ce montați aparatul, este indicat să mergeți la un control, la un interval de aproximativ patru-șase săptămâni. Este necesar acest lucru mai ales că poate fi nevoie de anumite ajustări ale acestuia. Aparatul poate fi purtat pentru o perioadă cuprinsă între câteva luni și până la doi ani și jumătate.

Există mai multe tipuri de aparate dentare: metalic, ceramic și lingual (invizibil), fiecare cu prețul său, funcție de buget și cerințele estetice. Aparatul lingual este și cel mai estetic, arcurile fiind aplicate pe fața interioară a dinților. Specialiștii spun că acest aparat este și cel mai eficient, pentru că medicii pot ști de la început cum vor arăta dinții.

În ceea ce privește modelele de aparate, acestea sunt disponibile în mai multe variante. Există aparate dentare metalice, însă acestea au dezavantajul de a avea elementele metalice lipite pe suprafața dintelui. Există și aparate dentare ceramice, care au culoarea apropiată de cea a danturii. Mai poți apela și la aparatele dentare linguale invizibile, de tipul aparatului Incognito.