Cel mai comun tratament ortodontic este aparatul dentar. Poți opta pentru un aparat dentar clasic sau pentru un aparat dentar invizibil. Alegerea aparatului potrivit o vei face împreună cu medicul stomatolog, în funcție de mai mulți factori, precum estetica și prețul aparatului.

Opțiunea poate fi aparatul dentar clasic, cel fix, care este și cel mai utilizat în acest moment sau aparatul dentar invizibil, lingual. Timpul pe care un pacient trebuie să îl petreacă purtând un aparat dentar este stabilit în funcție de fiecare individ în parte. Însă aparatele dentare invizibile trebuie purtate pentru mai puțin timp față de cele fixe.

-1000 Euro voucher accelerare pentru reconstrucție arcade complete pe 4 sau 6 implanturi

Vezi oferta

Dacă la aparatele clasice bretelele lipite pe dinți (braketii) sunt confecționate din metal și sunt montate pe partea exterioară a dinților, la cele invizibile situația este cu totul alta. Aparatul nu este vizibil, tocmai pentru că bretelele sunt montate pe partea interioară a dinților. Asta înseamnă că poți zâmbi larg și nimeni nu își va da seama că porți aparat dentar. În acest caz, braketii sunt confecționați din ceramică.

Aparatul dentar invizibil este realizat în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte.Este recomandat periajul dentar după fiecare masă., dar și un periaj profesionist, realizat în cabinetul stomatologic, cel puțin de două ori pe an.

Cum ai grijă de igiena orală când ai aparat dentar

Există mai multe periuțe de dinți confecționate special pentru persoanele care folosesc aparate dentare. Periajul trebuie efectuat de 2-3 ori pe zi, la un unghi de 45 de grade. Cel mai bine este să începi periajul cu dinții de sus, cu o mișcare circulară, blândă, apoi să continui cu partea de jos a maxilarului.

Invisalign, un sistem inovator

O alternativă la aparatele dentare este sistemul Invisalign, o metodă revoluționară care presupune folosirea unor gutiere pentru alinierea dinților. Acestea sunt utilizate atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, iar avantajul lor este acela că pot fi date jos în momentul în care mănânci și când te speli pe dinți. În momentul în care sunt îndepărtate aceste gutiere, este permisă și folosirea aței dentare. Este o tehnologie de ultimă oră, care îi oferă pacientului un confort crescut.