BLOG

Anestezia generală în practica stomatologică: recomandări și riscuri

2016-12-13T23:14:17+02:0021 iunie 2015|Categorii: Educație pacienți|Tags: |

Anestezia generală este o procedură utilizată în stomatologie pentru a induce temporar starea de inconștiență unui pacient, copil sau adult, cu scopul de a elimina disconfortul de natură fizică și/sau psihologică pe care acesta l-ar putea resimți în timpul intervenției, de regulă chirurgicale.

Anestezia generală nu este o practică foarte comună în cabinetele stomatologice din România și se utilizează doar în cazuri specifice. Coma farmacologică poate fi indusă prin diferite metode, cu aceleași rezultate (pierderea temporară a conștienței) și riscurile aferente.

Anestezia generală în stomatologie: când se recomandă

În stomatologie, anestezia generală este metoda preferată, la adulți și la copii deopotrivă, în situații precum:

 • Intervenții chirurgicale complexe, din sfera chirurgiei maxilo-faciale și a celei orale;
 • Fobie, anxietate majoră;
 • Persoane cu dizabilități, nevoi speciale etc.

Anestezia generală, care implică întotdeauna prezența unui medic anestezist care va efectua procedura și va monitoriza funcțiile vitale ale pacientului pe durata comei medicamentoase, poate fi indus pe cale intravenoasă, prin inhalare sau pe cale rectală.

Procedura nu este recomandată în cazul intervențiilor stomatologice uzuale, de rutină, din cauza riscurilor pe care le poate implica.

Anestezia generală în stomatologie: riscuri

Pacienții cu boli cronice, anomalii genetice etc. nu pot fi supuși anesteziei generale din cauza riscurilor pe intervenția le are asupra sănătății lor. În cazul celorlalți pacienți, anestezia generală poate duce la reacții ulterioare precum greață, vărsături, dureri de cap, tremor, confuzie, durere în zona în care a fost efectuată injecția (în cazul anesteziei generale induse pe cale intravenoasă etc.).

Alte riscuri asociate anesteziei generale includ:

 • Aspirația de conținut gastric în plămâni, dacă se produc vărsături în timpul anesteziei generale;
 • Hemoragie;
 • Probleme de ordin cardiac, la pacienții cu boli cardiovasculare;
 • Leziuni nervoase;
 • Hipertermie;
 • Anestezie conștientă;
 • Sepsis;
 • Insuficiența organelor vitale etc.

Pentru evitarea unor posibile complicații severe, pacienții trebuie să precizeze, înaintea intervenției, dacă urmează vreun tratament medicamentos. Acesta poate continua, mai puțin în cazurile în care pacienții urmează un tratament cu anticoagulante, inhibitori de monoamin oxidază, betablocante, hipoglicemiante etc.

Anestezia generală în stomatologie: indicații suplimentare

Înainte de intervenția stomatologică ce necesită anestezie generală, pacientul nu trebuie să consume lichide și alimente (timpul recomandat este de 6 ore înaintea intervenției). Ulterior, pacientul trebuie însoțit la domiciliu și supravegheat până când simptomele și eventualele reacții generate de anestezie (vărsături, greață etc.) dispar în totalitate. În plus, pacientul trebuie să se hidrateze corespunzător și să urmeze toate indicațiile, inclusiv cele de ordin medicamentos, recomandate de medicul stomatolog.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru

Programează-te ACUM

Restaurări complete în timp record!
IVORY propune implanturile elvețiene TRI garantate pe viață
Află mai multe
Închide
ChatbotPollForm-DoNotDelete