Regenerarea țesuturilor și înlocuirea implanturilor dentare actuale cu unele biologice sunt deziderate tot mai aproape de realitate, grație avansului tehnologic în domeniul celulelor stem și al ingineriei tisulare. Așa se face că implantul cu mugure dentar va fi o opțiune demnă de luat în considerare într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Varianta de a înlocui un dinte lipsă cu unul natural este cea optimă dintr-o multitudine de motive. Pe de-o parte, riscul ca noul dinte să fie respins, cum se poate întâmpla în cazul implanturilor actuale, este practic inexistent, iar, pe de altă parte, noul dinte va fi complet natural, vascularizat, cu nervi, rădăcină și coroană și va permite amortizarea elastică a presiunii rezultate în urma masticației, specifică danturii naturale, spre deosebire de cea rigidă a implanturilor dentare.

Cum ar putea funcționa implantul cu mugure dentar

În corelație cu cele spuse mai sus, experții în inginerie tisulară lucrează la crearea condițiilor optime pentru ca înlocuirea implanturilor actuale cu cele biologice să fie posibilă, iar odontogeneza să devină realitate.

Celulele stem sunt cele care prezintă cel mai mare potențial, testele demonstrând că acelea extrase din mugurele dentar din stadiu embrionar, cât și cele aferente unui mugure dentar al unui dinte neerupt sunt cele mai bune variante.

Mugurele dentar din stadiu embrionar s-a dovedit o alegere cu mai multe șanse de reușită, întrucât a generat, în testele de laborator, o dezvoltare a coroanei dentare mai apropiată de cea normală decât a făcut-o mugurele dentar al dintelui neerupt.

Până în acest moment, singurele teste de acest tip au fost efectuate asupra șoarecilor de laborator. Spre exemplu, un astfel de experiment a fost realizat în cadrul Colegiului King din Londra și a dus la rezultate promițătoare: după implantarea mugurelui dentar, obținut din celule stem, în cavitatea bucală a unor șoareci, acesta a continuat să se dezvolte, generând într-un final un nou dinte integral.

Metoda va putea fi folosită la un moment dat și în cazul oamenilor, mai ales dacă vor putea fi obținute celule stem viabile și din alte surse, mai accesibile, decât din embrioni. În prezent, există specialiști care afirmă că au reușit să obțină asemenea celule stem din urină, dar rezultatele necesită verificări suplimentare.