Ața dentară completează rutina zilnică de periere a dinților si ajută în special la curățarea corectă a spațiilor interdentare, acolo unde periuța nu poate pătrunde.  Deși trebuie utilizată zilnic, puțină lume știe să o folosească corect  și să-și protejeze astfel dantura de riscul cariilor și afecțiunilor gingivale! Învată să folosești corect ață dentară în șapte pași simpli, care nu-ți vor răpi mai mult de câteva minute!

  1. Indiferent de tipul de ață dentară folosit – cerată, cu arome -, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să rupi o bucată suficient de mare, de aproximativ 40 de cm.
  2. Înfășoară ața, la ambele capete, pe degetele arătătoare de la mâini, până când mai rămân în jur de 4-5 cm liberi, pe care-i vei folosi pentru curățarea efectivă a spațiilor interdentare.
  3. Introdu ața cu firul perfect întins în jurul primului dinte curățat (începe de la stânga la dreapta sau invers, pe fiecare arcada). Ai grijă să exerciți o presiune controlată, astfel încât să nu rănești gingiile.
  4. Începe să deplasezi ața în sus și în jos, cam de 5-6 ori, astfel încât să cureți cât mai bine spațiile interdentare.  Curbează apoi ușor ața, până formează litera C în jurul dintelui și trage de un capăt și de altul, alternativ, mișcând-o de sus în jos, pentru a curăța și suprafața interioară a dinților de placa bacteriană. Procedează la fel cu toți dinții, inclusiv cu măselele.
  5. În momentul în care scoți ața și observi că s-a scămoșat, este timpul să mai dai drumul din lungimea înfășurată pe degete și să folosești o bucată nouă, perfect netedă, astfel încât dinții să fie curățați corect.
  6. La final, clătește-ți dantura cu apă de gură sau apă simplă, pentru a elimina complet reziduurile îndepărtate și urmele de placă bacteriană.
  7. Nu te îngrijora dacă, în primele zile după folosirea aței dentare, constați urme de sânge sau inflamații ale gingiei, întrucât sunt cauzate, pe de-o parte, de lipsa „antrenamentului” in curățarea dinților cu ață și pe de altă parte, de distrugerea plăcii bacteriene.

Chiar dacă pare un proces elaborat și complicat, cu răbdare și puțin exercițiu, folosirea aței dentare va deveni o rutină simplă, care nu îți va răpi mai mult de câteva minute, zilnic. Nu uita! Recomandăm un periaj profesional la un cabinet stomatologic, o dată la 6 luni.

 

Programează-te acum o vizită de urgență la medicul dentist dacă:

Simți dureri ale dinților;

Durerea dinților durează deja de o zi sau două;

Durerea este persistentă și insuportabilă;

Ai făcut febră, dacă ai dureri ale urechii, ale mandibulei sau când deschizi gura;

Ai dificultăți în a respira sau a înghiți;

Ți s-a umflat fața, obrazul sau ganglionii limfatici;

Ai avut o infecție la dinte înainte;

Te simți stresat sau abătut din cauza unor probleme stomatologice;

Angajatorul tău are contract de parteneriat cu noi? Te rugăm să introduci mai sus adresa ta de email de serviciu pentru a accesa beneficiile.