Aparatul dentar metalic cu ligaturi este un tratament ortodontic folosit pentru îndreptarea dinților strâmbi. Face parte din categoria aparatelor dentare fixe, iar termenul ligaturi se referă la interfața dintre dinte și arc, adică la acele bucăți metalice sau elastice legate de suport care iau contact direct cu dintele.

În ciuda faptului că este un aparat învechit, căruia i-au luat fața numeroase alte tratamente moderne, de ultimă generație, încă mai reprezintă o alegere frecventă printre pacienți. Află avantajele și dezavantajele acestui tip de aparat ortodontic!

-1000 Euro voucher accelerare pentru reconstrucție arcade complete pe 4 sau 6 implanturi

Vezi oferta

Avantajele aparatului dentar metalic cu ligaturi

Este eficient

Deși pare mai puțin rezistent decât alte aparate dentare de pe piață, tratamentul ortodontic metalic cu ligaturi este  puternic, iar rezultatele sunt foarte bune, chiar dacă este nevoie de ceva mai multă rabdare și mai mult timp pentru obținerea lor.

Prețul foarte mic al aparatului dentar

Acest tip de aparat ortodontic este considerat cel mai ieftin, de aceea, este încă cerut de foarte mulți pacienți cu venituri modeste sau de cei care nu vor sa investească sume foarte mari în acest tip de tratament.

Dezavantajele aparatului metalic cu ligaturi

Este vizibil și inestetic

In ciuda faptului că este eficient și ieftin, aparatul dentar metalic cu ligaturi prezintă numeroase dezavantaje, cel mai important dintre ele fiind de ordin estetic. Nu doar că este metalic și este usor vizibil, dar ligaturile sunt adesea colorate, ceea ce face aparatul și mai inestetic.

Aparatul prezintă opțiunea alegerii ligaturilor transparente, însă ortodonții nu le recomandă, din cauza colorării lor rapide, în urma consumului de alimente și băuturi, care creează un efect și mai inestetic decât “elasticele” colorate.

Necesită mai multe consultații sau vizite medicale

Spre deosebire de alte tipuri de aparate ortodontice metalice sau ceramice, cel cu ligaturi te va  trimite de mai multe ori la medic, pentru verificări de rutină.Ortodonții justifică aceste vizite medicale dese pe baza faptului că ligaturile tind să își piardă repede din “forță” și să slăbească puterea aparatului, putând afecta rezultatele tratamentului.

Necesită o igienă orală mai riguroasă

Brackeții aparatului dentar metalic cu ligaturi sunt mai voluminoși decât cei ai altor tipuri de tratamente, ceea ce îngreunează igiena orală corespunzătoare. Va trebui să pierzi mai mult timp pentru curățarea dinților și să insiști asupra îndepărtării resturilor de mâncare, pentru a preveni riscul formării cariilor.