Pentru a salva un dinte de la extracție se recomandă tratamentul endodontic, prin care este înlăturată pulpa dentară infectată. Pericolul nu dispare odată cu scoaterea nervului, de aceea este nevoie ca tratamentul endodontic să se continue cu dezinfectarea spațiului și umplerea lui cu un material perfect etanș, care nu permite pătrunderea bacteriilor. Cea mai folosită metodă actuală de obturare a canalelor radiculare este condensarea verticală la cald.

CE ESTE CONDENSAREA VERTICALĂ LA CALD

Obturarea canalelor radiculare realizată prin metoda condensării verticale la cald presupune aplicarea unei presiuni suficient de mari încât să forțeze gutaperca ramolită prin încălzire să pătrundă în tot sistemul endodontic de canale, chiar și în cele laterale și accesorii.

-1000 Euro voucher accelerare pentru reconstrucție arcade complete pe 4 sau 6 implanturi

Vezi oferta

Condensarea verticală la cald este o metodă modernă tridimensională de obturare a canalelor și se realizează cu instrumente endodontice speciale, denumite pluggere, care seamănă cu sondele endodontice și care, încălzite la roșu, plastifiază gutaperca introdusă în canal. În această tehnică de obturație se mai folosesc și conuri de gutapercă, instrument de transfer termic, excavator endodontic și o sursă de căldură.

AVANTAJELE CONDENSĂRII VERTICALE LA CALD

Spre deosebire de spreadere, care pot fi folosite doar pentru condensarea laterală a gutapercii, pluggerele pot fi utilizate atât la manevrele de condensare verticală, cât și la cele de condensare laterală.

Condensarea verticală la cald oferă o obturare omogenă a canalelor radiculare și este o tehnică excelentă pentru obținerea unor rezultate durabile.

Spre deosebire de condensarea laterală a gutapercii, cea verticală este considerată de o calitate superioară, datorită compactării în sens vertical a gutapercii aduse în stare plastică prin încălzire.

DEZAVANTAJELE CONDENSĂRII VERTICALE LA CALD

Condensarea verticală la cald a gutapercii prezintă și câteva dezavantaje, printre care durata mare de realizare a tehnicii, munca laborioasă și lărgirea excesivă a canalului.

CONDENSAREA LATERALĂ LA RECE

CONDENSAREA VERTICALĂ LA CALD

Are un succes clinic îndelungatAre un succes clinic îndelungat
Sigilarea sistemului endodontic de canale este mai eficientă decât în cazul cimentării unui monoconSigilarea sistemului endodontic de canale este mai eficientă decât în cazul condensării laterale la rece
Obturația de canal este neomogenăObturația de canal este foarte omogenă
Etanșeitatea este mai puțin eficientă decât în cazul condensării la cald a gutaperciiEtanșeitatea este mai eficientă decât în cazul condensării la rece
Nu este o tehnică excelentă, dar este bună și încă se mai folosește pentru obturarea canalelor. Există situații în care condensarea verticală la cald nu este posibilă, condensarea laterală la rece rămânând cea mai bună variantă.Este o tehnică excelentă pentru obturarea perfectă a canalelor radiculare
Este o tehnică inferioară față de condensarea verticală la caldEste o tehnică superioară condensării laterale la rece, datorită încălzirii gutapercii
Durata de realizare a tehnicii nu este foarte mareTehnica este laborioasă și necesită un timp îndelungat de aplicare
Canalul nu este lărgit prea multTehnica presupune lărgirea excesivă a canalului