BLOG

Obturația de canal prin condensarea laterală la rece

2017-01-22T18:53:23+03:0010 februarie 2014|Categorii: Educație pacienți|Tags: |

Obturarea canalelor radiculare este ultima etapă a tratamentului endodontic și presupune sigilarea spațiului rămas gol după îndepărtarea pulpei infectate. Prin obturare, medicul urmărește crearea unei bariere ermetice între interiorul dintelui și bacteriile care trăiesc în mod obișnuit în cavitatea bucală. Obturația de canal se poate realiza prin mai multe metode, una dintre acestea fiind condensarea laterală la rece.

CE ESTE CONDENSAREA LATERALĂ LA RECE

Condensarea laterală la rece este o metodă modernă tridimensională de obturare a canalelor radiculare și presupune sigilarea întregului spațiu endodontic cu ciment de sigilare și gutapercă.

-1000 Euro voucher accelerare pentru reconstrucție arcade complete pe 4 sau 6 implanturi

Vezi oferta

Umplerea spațiilor goale din jurul conului principal se realizează progresiv, cu ajutorul unor instrumente endodontice numite spreadere. De asemenea, se vor folosi conuri accesorii de calibru mai mic, care vor fi condensate lateral pe pereții canalului.

Gutaperca este o substanță naturală plastică și izolantă, extrasă din latexul frunzelor unei plante tropicale. Materialul finit utilizat în stomatologie mai conține și oxid de zinc, sulfat de bariu, rășini (agenți plastifianți) și agenți coloranți, printre altele.

Gutaperca este bine tolerată de organism în obturațiile de canal și izolează bine zona periapicală de mediul bucal, însă din cauza aderenței slabe este nevoie ca obturația să se realizeze și cu ciment de sigilare.

Obturarea canalelor radiculare prin metoda condensarii laterale la rece a gutapercii are o serie de avantaje și de dezavantaje.

AVANTAJELE CONDENSĂRII LATERALĂ LA RECE

Condensarea laterală la rece a gutapercii se bucură de un succes clinic îndelungat. În același timp, umplerea și sigilarea sistemului endodontic de canale au o calitate superioară față de obturarea canalelor radiculare prin cimentarea unui monocon.

DEZAVANTAJELE CONDENSĂRII LATERALĂ LA RECE

Principalul dezavantaj al condensării laterale la rece a gutapercii este faptul că se obține o obturație de canal neomogenă, deoarece se realizează doar o alipire prin laminarea conurilor sub presiunea laterală a spreaderului.

Condensarea laterală la rece are o etanșeitate mai puțin eficientă decât condensarea la cald a gutapercii și asigură o protecție mai puțin eficientă împotriva microfiltrațiilor de interfață. De asemenea, condensarea laterală la rece prezintă și câteva dezavantaje majore față de condensarea verticală la cald.

CONDENSAREA LATERALĂ LA RECE

CONDENSAREA VERTICALĂ LA CALD

Are un succes clinic îndelungatAre un succes clinic îndelungat
Sigilarea sistemului endodontic de canale este mai eficientă decât în cazul cimentării unui monoconSigilarea sistemului endodontic de canale este mai eficientă decât în cazul condensării laterale la rece
Obturația de canal este neomogenăObturația de canal este foarte omogenă
Etanșeitatea este mai puțin eficientă decât în cazul condensării la cald a gutaperciiEtanșeitatea este mai eficientă decât în cazul condensării la rece
Nu este o tehnică excelentă, dar este bună și încă se mai folosește pentru obturarea canalelor. Există situații în care condensarea verticală la cald nu este posibilă, condensarea laterală la rece rămânând cea mai bună variantă.Este o tehnică excelentă pentru obturarea perfectă a canalelor radiculare
Este o tehnică inferioară față de condensarea verticală la caldEste o tehnică superioară condensării laterale la rece, datorită încălzirii gutapercii
Durata de realizare a tehnicii nu este foarte mareTehnica este laborioasă și necesită un timp îndelungat de aplicare
Canalul nu este lărgit prea multTehnica presupune lărgirea excesivă a canalului

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru
ChatbotPollForm-DoNotDelete