Retracția gingivală este o afecțiune stomatologică serioasă, care dacă nu este tratată și ținută sub observație de medicul tău dentist poate evolua spre o boală parodontală greu de ținut în frâu.

Chiar dacă nu te jenează retracția gingivală, este bine să îți faci un control stomatologic, pentru a afla dacă rădăcina dintelui este protejată corespunzător de țesut. Practic, retracția gingivală desemnează situația în care gingia începe să se retragă de pe suprafața dinților sau a dintelui.

Restaurări fixe imediate pe implanturi pentru reconstrucție arcade întregi

Vezi oferta

CAUZELE RETRACȚIEI GINGIVALE

Înainte de a afla care sunt cauzele retracției gingivale ar trebui să știi că această afecțiune este periculoasă pentru structura dintelui deoarece lasă la vedere cementul, materialul care acoperă rădăcina dintelui. Cementul este mult mai fragil decât smalțul dintelui, de aceea este și mai predispus la depunerile de tartru.

Printre cele mai comune cauze ale retracției gingivale se numără:

  • vârsta – cu cât înaintezi în vârstă, cu atât șansele de a te confrunta cu retracția gingivală cresc, iar acest lucru este absolut normal, din cauza modificărilor osului care susține dintele.
  • periajul agresiv și incorect – dacă obișnuiești să-ți periezi orizontal dinții și să apeși puternic pe ei, poți favoriza retracția gingivală.
  • depunerile de tartru – placa bacteriană este unul dintre vinovații principali în cazul parodontozei și înlesnește retracția gingivală.
  • obiceiurile proaste – folosire incorectă și abuzul de scobitori, bruxismul, agresarea gingiei cu un obiect dur (unghie, capăt de pix) și alte gesturi care afectează gingia.
  • factorii anatomici – forma dinților, malpoziții dentare, tulburări apărute în timpul erupției etc.
  • lucrări stomatologice necorespunzătoare – plombe nefinisate, lucrări protetice care au contact direct cu gingia, croșete, coroane care pot irita gingia etc.

REMEDII PENTRU RETRACȚIA GINGIVALĂ

Retracția gingivală nu este o afecțiune care să poată fi remediată de pe o zi pe alta. Foarte important este detartrajul dentar, prin care este îndepărtată placa bacteriană și tartrul. La fel de important este să îți periezi corect dinții, fără să agresezi gingiile, și să renunți la obiceiul de a apăsa cu diferite obiecte pe gingie.

Faci parte dintre cei 90% cu simptome de parodontozaÎn urma unui control stomatologic, medicul poate recomanda îndepărtarea contactelor ocluzale imperfecte între dinții superiori și cei inferiori.

O altă măsură împotriva retracției gingivale este reprezentată de grefele gingivale, proceduri chirurgicale prin care o porțiune de țesut de pe cerul gurii este aplicată pe locul retracției gingivale.

Dar, cum cel mai bun remediu este prevenirea, pentru a împiedica evoluția retracției gingivale poți încerca următoarele soluții naturiste:

  • gargara cu infuzie de cimbru, miere și tinctură de propolis (trebuie să-ți clătești gura cu această infuzie după fiecare masă și după fiecare periaj)
  • masajul cu lămâie
  • masajul cu aloe vera
  • spălăturile cu ceai de salvie sau troscot