Parodontoza este o afecțiune care nu poate fi tratată peste noapte. Este nevoie de timp și de răbdare pentru a putea rezolva această problemă dentară, dar și de apelarea la un medic stomatolog priceput, care poate înlesni procesul de recuperare.

Etapele de tratament în caz de parodontoză încep și se termină în cabinetul medicului stomatolog. Nu ar trebui să te simți copleșit de situație și nici nu ar trebui să faci un pas înapoi, deoarece parodontoza poate duce la pierderea totală a dinților.

-1000 Euro voucher accelerare pentru reconstrucție arcade complete pe 4 sau 6 implanturi

Vezi oferta

Consultul inițial

Înainte de toate, medicul stomatolog te va supune unui consult inițial, adică un fel de anamneză, prin care va încerca să afle diferite elemente care l-ar putea ajuta să-ți pună un diagnostic: eventuale probleme de sănătate care favorizează boala parodontală, igiena orală, alimentația, consumul de alcool, fumatul etc.

După acest pas, urmează examinarea gingiilor și a dinților. Dentistul va urmări coborârea gingiilor, sângerarea lor, dar și distrugerea osului. În cele mai multe cazuri, este nevoie de o radiografie OPG pentru vizualizarea dinților și a osului în care se află aceștia.

În funcție de informațiile obținute de medic, se elaborează planul de tratament, durata acestuia, precum și prețul manoperelor.

Detartrajul

Parodontoza este cauzată de flora bacteriană din cavitatea bucală, mai exact de tartru. Așadar, o primă măsură de tratament va fi detartrajul, o procedură nedureroasă, realizată după o anestezie locală.

În această etapă de tratament, medicul explică pașii de igienă orală, pentru întreținerea sănătății dinților.

Tratarea dinților

Prin tratarea dinților se urmăresc două obiective

  • Eliminarea factorilor care împiedică igienizarea dinților. Astfel, medicul poate indica netezirea plombelor vechi, curățarea cariilor și înlocuirea lucrărilor incorecte.
  • Legarea dinților. Această măsură este necesară în cazul în care dinții se mișcă.

Faci parte dintre cei 90% cu simptome de parodontoza

Operații parodontale

După rezolvarea etapelor anterioare, urmează etapa operațiilor parodontale, care reprezintă intervenții laborioase asupra gingiilor.

Operațiile parodontale nu sunt dureroase, deoarece se realizeză sub anestezie locală. Cu ajutorul unor instrumente speciale, dentistul curăță complet infecția de sub gingie, dar și tartrul depus pe rădăcina dinților.

După operație, zona se acoperă cu ciment. Materialul are un rol antiseptic și se poartă timp de 7-14 zile.

Controale ulterioare

Ultima etapă de tratament în caz de parodontoză este reprezentată de controalele ulterioare. Controale ar trebui făcute la mai puțin de 6 luni, pentru preîntâmpinarea eventualelor probleme.

Filme și clipuri video explicative

Stomatologie: Boli parodontale: Despre bolile parodontale

Stomatologie: Boli parodontale: Detartraj