1. COROANE DENTARE
Coroanele dentare sunt dinti de portelan facuti pentru a inveli si proteja mecanic un dinte natural (de obicei devital) sau un implant.
2. PUNTI DENTARE
Prin unirea mai multor dinti de portelan se creaza punti deasupra defectului generat de unul sau mai multi dinti lipsa intre stalpii limitanti ai bresei edentate.
DINTI PORTELAN PE SUPORT METALIC
Coroanele si puntile metalo- ceramice sunt cele mai des folosite. Imbina rezistenta metalului cu estetica ceramicii. Sunt indicate in special la nivelul molarilor si premolarilor care sunt mai solicitati in timpul masticatiei. Dintii sunt restaurati prin imbracarea cu coroane metalo-ceramice. Dintii decolorati, tociti, scurti sau rupti, pigmentati sau pozitionati incorect pe arcada pot fi restaurati prin lucrari de portelan pe suport metalic.
DINTI PORTELAN PE SUPORT DE ZIRCONIU
Zirconiul este folosit ca infrastructura subtire si rezistenta care ne permite sa aplicam un strat suplimentar de ceramica, printr-o tehnica speciala de stratificare, obtinand rezultate estetice deosebite. Culoarea si transluciditatea (opalescenta) zirconiului il recomada pentru lucrarile din zona frontala.
Bună ziua,
In urma cu 2 luni mi-a fost cimentata definitiv o lucrare de ceramica pe suport de zirconiu (23 de coroane). Pe lângă o rezecție apicala nereușită, tratamente de canal incomplete, în prezent am gingiile inflamate (periez dinții de 2 ori pe zi, folosesc ață dentară, apă de gură, duș bucal). Medicul care a realizat lucrarea îmi spune sa aștept, ca totul este în regulă și gingiile își vor reveni.
Între timp am consultat un alt medic care mi-a spus ca adaptarea coroanelor nu este buna (este suficient spațiu între gingie și coroana încât sa am acces cu unghia între acestea). Mi s-a recomandat refacerea lucrării, procedeul de alungire coronara (cealaltă varianta) fiind mai dificil în acest caz, fiind vorba de o lucrare mare.
Este normal sa fie acele spații între gingie și coroana? Trebuie refăcută lucrarea? Mulțumesc.
Bună ziua, am avut de mică probleme cu dinții, iar acum voiam să-mi fac toată dantura, am lucrări din metal ceramica o coroană de 6 jos acum 8 ani, una de 4 sus acum 4 ani și un dinte acum 2 ani. Ceilalți ai mei sunt tratați majoritatea doar că se mănâncă, se macină de la gingie sunt și galbeni.
Problema e ca ultimele 2 lucrări au început sa se ciobească, noaptea m-am trezit cu bucăți mici in gură, dar și la masă, mi-e frică că după ce-mi fac toată dantura iar peste 3-4 ani sa se ciobească, se vede și urât, având in vedere că sunt și bani destui la mijloc și desigur sa dureze ceva timp
.. ce părere aveți? Cum ar trebui să procedez..
Mi-ați putea spune cam în cât timp se poate face toată lucrarea și un preț aproximativ..
Mulțumesc mult
Nu putem spune nici un fel de pret pentru ca nu stim ce aveti, sau daca il spunem doar pe baza descrierii ca va fi intre 5000 lei si 50000 lei nu va ajuta cu nimic aceasta informatie. Problema mare sunt dintii dumneavoastra naturali care acum sunt galbeni si macinati. Asta inseamna ca nu ati fost la medic prea des dupa ce ati pus lucrarea. Lucarile dentare sunt la fel ca masinile – trebuie sa mergeti periodic pentru schimbat uleiul, pentru revizia obligatorie, etc, altfel masina iese din circulatie. Nu va pot sfatui decat sa mergeti la medic si sa incepeti sa recuperati problema din stadiul in care este, urmarind absolut toate instructiunile medicului si in timpul tratamentului, si dupa tratament. Va doresc multa sanatate.
Dinți pe suport crom-cobalt sau zirconiu
Crom cobalt este foarte bun pentru dintii din spate in timp ce zirconiul se preteaza mai bine pentru dintii frontali.
Buna ziua, am o problema nu destul de grava doar putin, neingijind ce-i 2 dinti din fata sus au inceput sa se carieze si dupa ceva timp sau rupt, inca nu am mers la un control dar cred ca este grav , radacina inca este. adica este deasupra gingiei dar este cariata(la ambi dinti) ce se poate face, se poate reconditiona radacina si pusa coroana sau implant, trebuie sa mentionez ca si dinti vecini sunt cariati si ei dar nu extrem de mult, daca s-ar reconstitui si ei si s-ar folosi radacina actuala se poate rezolva problema mai ieftin?
Din pacate in aceasta situatie nu se poate rezolva decat prin extractia radacinii si inlocuirea cu un dinte artificial. De preferat implant dentar.
Bună ziua. Am cei doi dinți de sus din față sparți, am gaură intre ei cam de 4 mm. Cat m ar costa să mi i reconstruiasc la un cabinet de stat?
Nu prea mai exista cabinete de stat si cele care exista probabil ca nu fac acest gen de lucrari. Trebuie sa mergeti personal sa incercati.
Sa triaiti. Am cateva intrebari, va rog frumos daca imi puteti rasounde. 1. Am avut o carie la o masea, care pana acum o luna nu m a durut deloc, era adanca pana la nerv dar nu era mare la suprafata insa doctorul mi a stricat toata maseaua si mi a pus coroana din portelan, insa ma doare daca apas tare, adica nu pot sa mananc, e normal? 2. Am a doua masea din stanga sus, rupta pe jumatate, dar nu e cariata, se mai poate face ceva? Am doar jumate exterioara. 3. Am prima maseea din dreapta sus la fel cariata dar nu se vede la suprafata, pur si simplu m am trezit ca mi se fărâmița, si am si infectie, ce e de facut?
Buna ziua. Din cauza ca aveti deja trei probleme diferite, singurul meu sfat sensibil este sa mergeti repede la medicul dentist. Nu cred ca are rost sa facem teoria solutiilor stomatologice aici, sunteti in momentul in care dentistul care va vedea exact si va putea analiza si radiologic situatia va va informa complet si corect asupra tuturor intrebarilor pe care le aveti.
Insist, nu e ceva ce mai trebuie amanat ca nu va doare sau nu va deranjeaza foarte mult. E momentul sa luati taurul de coarne!
Va doresc curaj si multa sanatate!
Buna seara….o intrebare daca nu va suparati….acum 4 ani ..mi s-au pus 4 dinti de sus din material acril cred…cu timpul s.au îngălbenit cu toate ca igiena a fost facuta corespunzator…problema este ca intr.o zi cand am incercat sa musc …pur si simplu au cazut. Asi dori sa schimb lucrarea cu una de portelan…cam cat mar ajunge?
Buna seara, depinde de oras, clinica, la noi preturile pentru coroanele ceramice incep de la 900 lei.
Va salut!Am o problema mare si un acelasi timp si un complex ..O sa fiu foarte sincer si la subiect si as fi foarte recunoscator sa primesc un raspuns!Am o mare frica de “dentist ” si nu am fost de cativa ani.Am ajuns intro situatie in care mie si rusine sa merg+frica..90% din dinti imi sunt stricati fara a mai avea vreo sansa de a fi recuperati(as concura cu brio sa fac poza la pachetul de tigari).As dori sa stiu cat m-ar Costa sa ii scot pe toti si care ar fi cea mai buna solutie in afara de proteza ?specific ca nu dispun bani de implant care m-ar Costa peste 10 mii de euro ..Astept un sfat sau o solutie ce m-ar putea ajuta si sa fie ok si estetic si financiar inainte sa imi fac curaj sa merg la un cabinet stomatologic!
Din pacate ieftin se poate numai cu proteza totala mobila. Orice altceva implica implanturi si este scump.
Buna ziua dl.doctor. Mi am scos o coroana deficitara. Partea de sus. Un dinte s a extras de subt coroana, legatura pierduta si degradata. M a cusut. A iesit ata. A ramas un gol care imce exista. Si doctorul imi pune alta coroana peste dintii respectivi cu golul aferent. E normal?
Golul de la atele cu care ati fost cusut se va inchide, pentru acela nu este problema
Am si eu o întrebare.. Am nevoie sa imi pun 6 masele… Tin sa menționez.. Sunt varza mai au doar partea de jos tocita in gingie… Cam care ar fi prețul per măsea..? Aproximativ daca se poate
Nu putem sa stim ca sunt foarte multe metode de a pune 6 masele. Trebuie sa fiti consultat inainte de a primi un raspuns legat de costuri.
Bună ziua, de 1luna de zile merg constant la stomatolog pt diferite plombe și igienizari, astăzi am fost la Dr la a2a proba pt o coroana la o măsea, a realizat ca nu a luat mulajul tocmai corect și ca mai trebuie șlefuit osul, dar la un moment dat freza a prins ața ce era între gingie și os și mi_a atins gingia, buza interior si exterior acum stau cu gheață și aștept vindecarea pt a merge pt a pune din nou mulaj..Deși am dat avans mi-e teama sa mai merg la acest Dr, ii pot cere coroana sa merg la alt Dr? Pt aceasta suferință el nu plătește în vreun fel?
In principiu daca inca nu este luata amprenta nu exista nici o coroana fabricata si puteti cere avansul inapoi si sa mergeti la alt medic. In ce oras sunteti, poate va putem recomanda un alt medic?
Am fost la 2probe (1era doar cu coroana pe care a mai finisat-o, iar ieri peste coroana era deja forma maselei din material alb care nu sa potrivit fiind mai înaltă și de aici a hotărât sa mai slefuiasca din măseaua mea, de unde si incidentul), după ce mi se vindeca locul mi-e frica sa mai merg la acest medic…. Consider ca de bun simt pt greșeala lui care ma costa durerea și trauma sa nu ma forțeze sa îmi termine lucrarea, în alte tari cred ca se i-au măsuri… Pana și obrazul îl am zgariat! Sunt din Bz
Din pacate nu stim sa recomandam medici in Buzau. Daca considerati ca sunteti indreptatita la o despagubire exista posibilitati de a reclama situatia (cautati colegiul medicilor dentisti din Buzau pentru detalii). Medicii au obligatoriu asigurare de malpraxis care trebuie sa acopere astfel de situatii. Daca va incadrati pentru o despagubire atunci asigurarea va o deconta. Daca va incadrati nu stiu sa va spun eu, trebuie sa cercetati.
Salut am și eu o lucrare de făcut adică toate măselele și un dinte de pus ca sa spart cam care ar fi costul va mulțumesc
Buna ziua, este foarte greu de estimat cat costa pentru ca din ce descrieti noi nu ne dam seama exact ce probleme aveti si prin ce metoda se pot ele rezolva. Cea mai buna abordare este sa veniti la o consultatie si sa primiti un plan de tratament pe baza caruia va decideti ce sa faceti si cand.
Buna ziua!Pentru cei 4 dinti din fata sus cum recomandati imbracarea?din portelan pe suport de zirconiu?sau?care este mai recomandat?si pretul!va multumesc frumos!
Buna ziua, depinde de pretentiile dumneavoastra estetice. Daca albul este o conditie prioritara atunci puteti face urmatoarele tratamente: albire endodontica pe canalele unde nu mai aveti nerv si reobturarea acestora, coroane pe suport de zirconiu. Daca dintii naturali invecinati nu sunt foarte albi ar putea fi suficiente simple coroane integral ceramice. Medicul dentist va poate sfatui mai bine daca va vede la o consultatie.
V
Buna ziua!am 26 de ani,medicul stomatolog spune ca este nevoie sa imbrac cei 4 dinti de sus,insa spune ca vor fii legati,intrebarea mea este,este ok??am intrebat si spune ca nu se poate unul cate unul si nici macar cate 2 pt ca dintii mei sunt flexibili si s-ar putea misca intre timp!va multumesc!
Atunci cand dintii sunt mobili din pacate doar consolidati pot sa reziste cat mai mult timp. Oricum, trebuie sa va obisnuiti cu ideea ca dupa un numar de ani probabil se vor deteriora radacinile si mai mult si acesti dinti vor trebui extrasi. Ati mers si la parodontolog sa vedeti de ce sunt dintii mobili? Ar merita un tratament parodontologic, poate se mai pot intretine radacinile lor.
Va multumesc pentru raspuns!nu am fost informata despre asa ceva!doar am intrebat de ce nu se pot imbraca dintii unul cate unul si am primit acest raspuns,cu radiografia in mana!
Buna ziua, am rămas recent fara un dinte (sa spart și am gaura acum). Cât mă costă să fac un implant sau alte metode de a pune un dinte ?
Este complicat de spus cat costa pentru ca nu stim cat de mult s-a spart dintele. Trebuie sa veniti la consultatie, medicul va vedea care sunt solutiile posibile si veti fi informat si cat costa fiecare. Nu e neaparat nevoie de implant daca radacina e buna si mai iese deasupra gingiei
Punte pe 3 dinti cu pilirea celor doi alaturati – 2700 lei. Implant cu coroana unidentara – 4000-5000 lei.
Pentru o lucrare totala pe maxilar cu 6 implanturi ,ma intereseaza si pe mine pretul lucrari protetice din ceramica pe zirconiu per element
Raspunsul scurt: 1900 lei. Raspunsul lung: ramane de vazut daca se poate realiza prin examen clinic si masuratori in raport cu maxilarul inferior. De asemenea presupunem ca lucrarea se va cimenta. Daca trebuie lucrare insurubata cele 6 bonturi calcinabile mai costa 6 x 300 = 1800 lei si ele se calculeaza in lucrarea protetica pentru ca se executa solidar cu lucrarea.
Am discutat și cu proteticianul. Depinde de cum sunt montate cele 6 implanturi, nu funcționează oricum. Pentru o lucrare totală se face o structură pe care se prind apoi dinți individuali din ceramică. Se pare că procesul este mai complicat, însă sumele menționate anterior pot fi acoperitoare în teorie dacă toate condițiile inițiale sunt favorabile
Buna ziua, as dorii sa stiu si eu pt un dinte( canin), care avea partea din spate plombata si care sa rupt de la baza gingiei si partea din fata ce este recomandat ?! Un implant sau o reconstructie cu pivot? Multumesc
Cand se rupe un dinte de la baza gingiei el nu mai poate constitui o baza corecta pentru o coroana. Se extrage si se pune un implant.
Bună ziua! Am avut probleme cu dantura încă din fragedă copilărie, dar în ultimii ani am mers frecvent la stomatolog și am intervenit unde s-a putut. Am plombe aproape la toți dinții și îi îngrijesc cât de bine pot. Merg la detartraj și nu am avut probleme până nu demult. În timp mi s-a retras gingia, dar am ținut-o cât de cât sub control urmând sfatul medicilor care m-au văzut. În ultima vreme am mi-am dorit să îmbunătățesc ceva, din cauza faptului că dinții nu arată chiar cum mi-aș dori eu, plombele de la cei de jos sunt mai vechi și nu arată foarte bine. Dinții sunt foarte mici și mi s-a spus ca nu se mai poate interveni la ei, deoarece sunt destul de cârpiți. Astăzi am fost la un medic stomatolog pentru a vedea ce se mai poate îmbunătăți și pt că am niște carii mici la măsele, iar dumnealui mi-a spus că singura soluție e să îmi pună coroane de ceramică la aproape toți dinții, a specificat: 13 sus și 10 jos. M-am cam speriat, deoarece eu aveam impresia că mai pot să trag de timp dacă țin situația sub control, dar dumnealui a spus ca plombele nu sunt o soluție. Specific, dinții nu arată foarte rău, am dinți care sunt sănătoși și totuși, de ce să îi îmbrac pe toți? Nu înțeleg și am nevoie de un sfat. Vă mulțumesc!
Trebuie imbracati toti pentru ca, folosind coroane, se pot inalta toti dintii atat cei de jos cat si cei de sus, reparand in acest fel ocluzia. Ocluzia dumneavoastra este cel mai probabil prabusita acum si aceasta situatie face sa apara probleme mereu si mereu, care nu se vor limita la carii ci vor apare curand pungi parodontale si dintii vor incepe sa cada foarte repede. De asemenea o ocluzie defectuoasa poate sa afecteze si articulatia temporo-mandibulara cu consecinte mult mai grave decat lipsa unor dinti. Va rog sa tineti cont ca aceasta teorie este foarte probabil sa se potriveasca in cazul dumneavoastra dar situatia exacta nu v-o poate explica decat medicul care va consulta.
Sunt recunoscătoare pentru că mi-ați răspuns atât de repede. Medicul nu mi-a dat prea multe informații și poate nici eu nu am știut să pun întrebările potrivite. Eu am 24 de ani, vă imaginați că nu sunt prea fericită aflându-mă în situația aceasta și aș vrea să iau cea mai bună decizie. Mi s-a spus ca nervii tuturor dinților vor fi scoși, e necesar și pentru cei care nu au probleme? Totodată mi s-a spus să aleg între ceramică și zirconiu, zirconiul fiind mai estetic si mult mai rezistent. Dvs ce mă sfătuiți? Chiar e mult superior zirconiul? Întreb pentru că dacă e așa, o să trebuiască să fac un efort financiar foarte mare și vreau să știu că nu mă chinui în zadar. În condițiile în care o să aleg ceramica sau zirconiul și igiena o să fie așa cum trebuie, care este durata de viață a coroanelor? Sper că o să aveți răbdare și timp să îmi răspundeți, e foarte important pentru mine să mai elimin din confuzie. Dvs ce ați alege dacă ați fi în așa o situație?Vă mulțumesc.
Zirconiul este de fapt oxid de zirconiu. El poate fi folosit ca suport pentru ceramica, inlocuind aliajul metalic, sau poate constitui coroana in intregime. Fata de aliajele metalice oxidul de zirconiu este mai rezistent insa este si mai casant. Nu puteti face lucrari ample pe mai multi dinti cu zirconiu, doar dinti individuali. Exista si o diferenta de pret, destul de mare, care provine mai mult din calitatile estetice superioare – dintii ies mai albi – decat din eficienta coroanelor. Daca alegeti coroane ceramice pe suport metalic si va recomand aliajul crom-cobalt nu cel cu nichel, iesiti mai ieftin si nu veti avea probleme estetice daca nu sunteti vedeta TV ca sa se uite toata lumea in gura dumneavoastra. Indicatia de scoatere a nervilor vine de la necesitatea de a proteja lucrarea protetica pe termen cat mai lung. Daca faceti abces la vreun dinte in doi ani trebuie aruncata toata lucrarea si sa faceti alta numai pentru a trata acel abces. De aceea sunt indicate urmatoarele lucruri: 1. faceti tratamentele pe canal la microscop, sa fiti cat mai sigura pe ele. nu exista tratament pe canal perfect dar cele facute la microscop rezista de 3-4 ori mai mult decat cele clasice. 2. faceti mai multe lucrari protetice cu mai multe elemente, de exemplu grupati cate 3-4 dinti, nu faceti o lucrare completa pe 12 dinti. In acest mod daca apar probleme la vreun dinte nu schimbati tot ci doar 3-4 dinti maxim. 3. Coroanele au o durata de viata foarte mare, intrinsec, chiar si 20-30 de ani, daca nu apar probleme sub ele, la radacinile dintilor, etc. 4. Eu as alege coroane ceramice pe suport metalic dar metalul sa fie usor de tolerat de tesuturile moi, asa cum este aliajul crom-cobalt.
Vă mulțumesc mult pentru explicații, îmi sunt de mare ajutor. Având în vedere că nu am pregătire în acest domeniu, e dificil să triez informațiile pe care le găsesc pe internet. Eu am o coroană de ceramică pusă în locul unui premolar, am avut și o rezecție apicală acolo, iar gingia s-a albăstrit la baza dintelui imediat după ce a fost pusă coroana și este dureros uneori atunci când folosesc ața dentară. Stomatologul mi-a spus că o să dispară albăstreala, dar a rămas la fel și acum, după un an de la procedură. În legătură cu acest lucru îmi mai fac griji și cu faptul că mi s-a spus că în cazul lucrărilor de ceramică, dacă gingia se retrage, rămâne partea metalică descoperită. Acestea au fost îngrijorările mele. Țin să vă mulțumesc pentru răspunsuri, nu mă așteptam să găsesc în mediul online un medic dispus să sacrifice timp pentru a ajuta cu sfaturi si explicații. Sunt deosebit de recunoscătoare.
Pentru putin. Va sugerez sa insistati cu intrebari la medicul care va trateaza pentru ca e de datoria lui sa va explice totul. Si nu uitati: medicul atunci cand e si vanzator va dori sa faca mai multi bani, trebuie sa cereti informatii precise care sa lamureasca lucrurile; nu va luati doar dupa sugestii.
Așa o să fac. Sfaturile primite sunt valoroase. O zi bună! :)
Exista si posibilitatea de a combina: puteti alege zirconiul pentru dintii frontali, ca sa para mai albi, la molari nu merita sa aruncati banii pe zirconiu pentru ca oricum ele se afla mereu in umbra si culoarea nu este relevanta.
buna ziua
acum trei ani si jumatate mi s-a efectuat o lucrare pentru cinci dinti sus si cinci jos, din portelan. inca de acum un an unul din dinti a facut o “carie” pur si simplu s-a gaurit. de vreo 3 luni a aparut o “carie” la un al doilea dinte si se simte la limba cum va aparea si la un al treilea. lucrarile mobile (protezele) inca de la inceput au avut un aspect neplacut si au lasat mancare sa intre pe sub ele. ba mai mult ma jenau la masticatie. mai ales cea de sus care are si palatin fals.
intrebarea mea este se poate deteriora o lucrare atat de rapede? totusi a costa foarte foarte mult. ar trebui calitatea sa fie conforma cu pretul platit.
imi poate cineva da o mana de ajutor.??? multumesc
Lucrarile mobile permit alimentelor sa intre sub ele si prin urmare trebuie scoase zilnic si igienizate atat ele cat si dintii de care sunt prinse. Daca igienizarea este deficitara atunci apar cariile. Nu conteaza numai pretul lucrarilor, conteaza si cum sunt intretinute pentru a-si atinge durata de viata preconizata. Chiar si cu lucrari trebuie mers la doctor la igienizare in cabinet din sase in sase luni.
Am coroana si 2fete sau distrus. Exista ceva material sa pot cumpara ?
Sa incerc eu sami construiesc fetele deoarece nu am bani.
Multumesc
Nu exista. Nici la laborator nu se poate repara decat in circumstante foarte restrictive. In general trebuie inlocuita coroana cu totul.
Mai este si intrebarea de ce s-a spart ceramica. Cel mai adesea se petrece pentru ca nu a fost facuta corect coroana ori pentru ca dintii opusi s-au miscat dupa o extractie, etc si acum realizeaza contacte nenaturale cu acea coroana. Si pentru acest motiv trebuie facuta alta coroana pentru ca o coroana identica cu cea pe care o aveti, de noua, se va sparge iar si iar pana nu reparati contactele.
Bună ziua! Mi-am făcut o lucrare dentară metalo-ceramica pentru trei dinți acum ceva vreme de care sunt mulțumită.Acum câteva zile am făcut o alta de același fel pentru patru dinți ,dar pentru aceasta am ceva îndoieli că nu ar fi materialul cerut.Nu are luciul primei lucrări iar materialul este mat și rugos( nu scârțâie când îl atingi cu unghia). Lucrarea este lipită provizoriu , i-am spus medicului temerea mea iar acesta m-a asigurat că este ceramică dar poate tehnicianul nu a șlefuit-o bine și de aceia nu are luciul. E posibil așa ceva? Eu bănuiesc că ar fi compozit sau acril.Ce mă sfătuiți să fac? Mulțumesc!
Teoretic lustruirea finala se face dupa ce se termina probele adica cimentarile provizorii. Cand aveti programarea cimentarii definitive verificati lucrarea inainte de cimentare sa corespunda exigentelor dumneavoastra
Va mulțumesc mult, așa voi face!
Bună ziua,
Me-am pus 4 coronița dentare pe modelele de jos. E normal sa am dureri persistente ale gingiilor . Ma dor cam tare si sunt inflamate. Sunt eu mai sensibilă? Cand master simt putin ca ma doare e nornal. Trebuie scos nervi?
Nu sunteti mai sensibila decat alti pacienti. Din ce descrieti durerea este de gingie, superficiala, nu de dinte, profunda. Asta inseamna ca nu sunt corect executate sau corect montate coroanele dentare. Nu este permis sa ramana gingiile inflamate din cauza lucrarilor dentare.
Buna seara! Am o intrebare… sau mai bine zis o nelamurire…
Acum cateva luni mi-am pus si eu coroana metalica… crom nichel… aveam masele lipsa si medicul meu a propus aceasta solutie. Problema ar fi ca am un gust in gura de cand am aceste masele… e ceva normal? Ma indoiesc…
Aliajul Crom-Nichel este cel mai ieftin si cel mai putin biocompatibil. Urmeaza aliajul Crom-Cobalt, apoi oxidul de zirconiu in fine aliaje din metale pretioase (cu aur) care sunt cele mai compatibile. La dumneavoastra probabil ca PH-ul salivei accentueaza efectele generate de acest aliaj metalic
Buna ziua. Spuneti-mi va rog daca o fațeta/coroana din Emax ceramica integrala este mai rezistenta decat o fațeta/coroana ceramica din zirgoniu. Cam care ar fi durata lor de viata si daca exista riscul sa isi modifice culoarea in timp. Va mulțumesc.
Zirconiul este folosit ca suport de rezistenta pentru ceramica. La fel poate fi folosit metalul sau ceramica insasi in cazul coroanelor integral ceramice. La suprafata se depune un strat din aceeasi ceramica (precum Emax) in toate cele trei cazuri. In cazul fatetelor nu exista structura de rezistenta, exista doar stratul superficial din ceramica. Deci in realitate nu aveti ce compara cu privire la culoare.
In plus ideea ca trebuie sa avem coroane cat mai rezistente este gresita. O coroana mult prea rezistenta nu va face decat sa macine dintele opus mai putin rezistent, fie el dinte natural sau o alta coroana. Daca punem in opozitie doua coroane din cel mai rezistent material care va fi punctul slab care va ceda primul in toata aceasta ecuatie? Articulatia temporomandibulara!
Prin urmare mai bine urmati sfatul medicului si nu faceti alegeri dupa criterii superficiale.
Buna ziua am o intrebare am facut 5 implanturi pe partes De jos sunt unici dinti joc si o masea ..cum este nai Bine as pun dinti prin cimentare sau insurubare ?? Coroana este formats din 12 dinti plus o masea care este a mea dinti sunt de portelan …metal ceramic
Cel mai bine este sa puneti dintii prin insurubare. Asa se pot demonta si se pot curata capetele implanturilor periodic.
Dinti de portelan pot da anumite boli?pot deregla mandibula?pot da boli oncologice?daca sistemul imunitar nu-i recunoaste si lupta impotriva lor?am gingivita.
Nu pot da boli oncologice. Gingivita pot da daca sunt prost facuti si agreseaza gingia. Insa cel mai bine mergeti la dentist ca sa aflati cauza reala a gingivitei, probabilitatea ca dintii de portelan sa fie de vina este mica. Mai degraba tartrul si placa bacteriana pot fi de vina. Adica igiena imperfecta.
Buna ziua,
Am o problema de natura estetica, respectiv strungareata intre cei doi dinti din fata. Am citit ca dintii pot fi imbracati intr-un strat de ceramica si ca pot scapa de aceasta problema. Cam cat ar costa aceasta operatiune?
Multumesc!
Buna ziua, este vorba de fatete dentare. Problema este ca trebuie imbracati 6 sai 8 dinti pe maxilar functie de cat de larg este zambetul. Altfel vor apare diferente de culoare intre dintii fatetati si cei naturali, Exista fatete din compozit la 450 lei per dinte sau din ceramica la 1300 lei per dinte.
Buna ziua! De 2 luni mi-a fost cimentata o lucrare dentara pt partea de jos,10 dinti,printre care si un pivot pus acum multi ani. Nu am avut nicio probl cu el pana acum cateva zile cand a inceput sa ma doara f rau,la cald,rece… Cum se poate rezolva probl? Lucrarea trebuie data jos sau se poate face tratament si asa? E normal sa doara un pivot dupa aprox 2 ani? Multumesc!!!
Buna seara. Nu doare pivotul, doare infectia din canalul radicular de sub pivot. Teoretic in astfel de situatii lucrarea se taie si cel putin o parte din ea trebuie refacuta, daca nu trebuie refacuta integral dupa ce canalul radicular infectat este retratat. Tratamentul pe canal facut anterior nu a tinut cum ar fi trebuit, va recomandam sa faceti astfel de tratamente la medicul specialist cu microsocop.
Aş dori să-mi spuneţi dacă o coroană de zirconiu poate fi găurită pt. a se face tratament de canal pe dinte. Şi evident, dacă nu se sparge în aceste condiţii. Stomatologul meu vrea să-mi scoată nervul pe incisivul lateral – sus, şi să-mi obtureze dintele, deşi nu am pulpită, dintele nu m-a durut niciodată şi nu mă doare. Dar, la radiografie se vede o umbră care ar putea să fie granulom. Mucoasa este burjonată şi am o jenă dureroasă pe arcadă când apăs mucoasa. O altă întrebare, se poate opera acest granulom – gen rezecţie, chiuretarea conţinutului, spălat cu ser fiziologic, pus baneocin, suturat, fără să se facă şi obturarea canalului care implică distrugerea coroanei de zirconiu? Vă rog să-mi răspundeţi. Vă mulţumesc.
Buna seara. Granulomul a aparut datorita germenilor care ajung in os prin canalul radicular. Chiar daca nu aveti abces si durere canalul respectiv a devenit o pepiniera de microorganisme. Degeaba scoateti granulomul prin lateral cu rezectie, canalul netratat va regenera in scurt timp acel granulom dupa care nu mai aveti ce radacina sa mai taiati a doua oara. Singura sansa de tratare a dintelui este acum (re)tratamentul de canal urmat de inlocuirea coroanei.
Buna ziua ma interesează cat dureaza partea de sus deci 5dinți si cat ma Costa ast raspuns
Nu putem sti cat costa si cat dureaza pentru ca nu stim care este problema. Trebuie sa va vada medicul ca sa poata sa faca un calcul
Buna ziua. Am si eu nevoie de un sfat in legatura cu coroanele dentare. De curand am fost la medic si am decis sa imi pun coroane pe locurile unde mi-au fost extrase masele, insa citind mai mult si documentandu-ma nu stiu daca este cea mai buna idee. Cat de mult imi vor fi afectate maselele pe care se pune coroana? Oare nu merita riscul, imi voi pierde maselele de langa locul in care m-i se va pune coroana. Multumesc.
Daca faceti punte atunci dintii alaturati trebuie prelucrati. Nu sunt riscuri foarte mari insa e clar ca apare o degradare a acestor dinti sanatosi. Daca alegeti solutia bazata pe implant dentar atunci dintii invecinati nu vor fi in nici un fel afectati
Buna ziua am18ani si am paradontoza mi sa ridicat gingiia de pe toti dinti si au inceput sa se carieze mam hotarat si vreau sami pun coroana dentara de portelan cati bani costa. Si coroana insemnand toti dinti din stanga la dreapta sau numai cativa dinti
Coroanele dentare nu sunt o rezolvare a parodontozei. Trebuie sa mergeti la medic dentist specialist in parodontologie sa faceti tratamentul adecvat.
pai paradontoza se trateaza faci un detartraj in primul rand apoi gingiile incep sa isi revina incet incet dai cu lacalut si o sa fie ok in principiu