BLOG

Mituri despre carii

2016-12-14T01:01:52+00:0011 septembrie 2013|Categorii: Educație pacienți|Tags: |

Dinții cariați nu sunt un lucru cu care te poți mândri. Dimpotrivă, îți este jenă să zâmbești, de teamă ca cei din jur să nu-ți vadă cariile, nu mai ai acceași plăcere în a-ți săruta partenerul, întrucât respirația este urât mirositoare, iar din când în când te confrunți cu clasicele dureri. De-a lungul timpului, au apărut multe mituri pe tema cariilor, unele dintre ele adevărate, altele false.

Cariile dentare se formează treptat, pe măsură ce bacteriile și acizii din cavitatea bucală atacă structura dintelui. La început, caria pare doar o depunere de tartru, însă cu cât amâni vizita la dentist, cu atât suprafața ei se va mări și se va adânci.

Infecțiile sunt consecințe frecvente ale cariilor dentare, iar dacă nici ele nu te determină să iei măsuri, ajungi în situația în care ușor, ușor dintele afectat începe să se rupă, rămânând în final doar un ciot.

Nu aștepta să ajungi acolo. Informează-te din timp despre carii și protejează-ți sănătatea dinților. Iată câteva mituri și adevăruri despre carii.

Cariile se formează mai des între dinți

Într-adevăr, cariile se formează mai des în spațiul extrem de strâmt dintre dinți. Motivul: în aceste zone periuța de dinți ajunge foarte rar, iar în lipsa apei de gură, resturile de alimente sau substanțele din băuturi rămân acolo, devin locuri propice pentru înmulțirea bacteriilor și formează sedimente. În timp, aceste sedimente se agravează și devin carii.

Același lucru se întâmplă și în cazul măselelor. Adânciturile din măsele sunt locuri în care rămân resturi de mâncare. Să nu mai amintim de situația în care mănânci dropsuri și le spargi între dinți. Tot zaharul rămâne lipit pe măsele, iar acizii atacă suprafața dentară, favorizând apariția cariilor.

Sensibilitatea dentară este o consecință a cariilor

Nu neapărat.  În mare parte, acesta este un mit despre carii, întrucât sunt multe alte cauze care declanșează sensibilitatea dentară, de la fracturile dentare și bruxismul, până la retragerea gingiei de pe dinte. Cariile sunt o cauză minoră a sensibilității dentare.

Aspirina ținută lângă dintele cariat reduce durerea

În popor, există multe leacuri băbești pentru durerile dinților cariați. Unul dintre ele este aspirina, care ar trebui ținută pe gingie, în locul inflamației, pentru a lua durerea cu mâna. Acesta este doar un mit despre carii. De fapt, aspirina conține acizi care pot afecta și mai mult gingia, ducând la apariția abcesului, însă fără să calmeze durerea.

Zahărul este principala cauză a cariilor

Mai mult mit decât adevăr. Zahărul nu cauzează în mod direct carii, ci favorizează apariția lor din cauza acizilor pe care îi conțin produsele dulci. De fapt, bacteriile sunt cele care cauzează carii. La fel ca zahărul, și pâinea, fructele, cartofii sau orezul pot favoriza formarea cariilor.

Igiena orală, dar și vizitele regulate la dentist reduc riscul formării cariilor.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru

Programează-te ACUM

Restaurări complete în timp record!
IVORY propune implanturile elvețiene TRI garantate pe viață
Află mai multe
Închide
Lansare în București IVORY Victoriei: 1+1 CADOU la igienizare si -20% la implanturi
Detalii
close-image
ChatbotPollForm-DoNotDelete