Fractura coroanei dentare se referă la orice tip de fractură care afectează coroana dentară în așa fel încât este necesar tratament specializat pentru restaurarea sau înlocuirea totală a coroanei. Astfel, avem de-a face cu două tipuri diferite de fracturi în acest caz: cele care nu implică pulpa dintelui și altele, mai puțin superficiale, care afectează pulpa dentară fie în ansamblul ei fie parțial.

În majoritatea cazurilor, cauzele fracturilor coroanei dentare sunt externe: dintele este lovit de ceva sau încercați să spargeți între dinți mâncare (nuci, fistic etc.). Aceasta înseamnă că această condiție anume poate fi evitată de cele mai multe ori dacă aveți grijă de dinții dumneavoastră.

Pentru a diagnostica fractura, dentistul dumneavoastră s-ar putea să vă ceară să faceți raze (în special dacă segmentul desprins se extinde până sub gingie). Atâta vreme cât pulpa dintelui nu este expusă, tratamentul ar trebui să decurgă simplu. Cu toate acestea, sunt cazuri când fractura coboară mult sub linia gingivală, afectând astfel dintele ca întreg, chiar dacă pulpa rămâne intactă. Așa că, dacă capătul fracturii nu este vizibil, dentistul dumneavoastră va trebui să inspecteze partea laterală a dintelui și să determine mărimea fracturii.

Iată cele mai comune tratamente pentru fractura de coroană dentară:

  1. Fractură superficială – îndepărtarea fragmentelor; restaurarea coroanei;
  2. Fractură moderată – îndepărtarea fragmentelor; gingivectomie; tratament endodontic; extracția fragmentului apical (dacă este cazul); restaurarea coroanei;
  3. Fractură severă – extracția chirurgicală urmată de repoziționarea chirurgicală a rădăcinii (dacă poziția rădăcinii a fost modificată de fractură); submergența rădăcinii (în unele cazuri, este de preferat ca rădăcina să rămână pe poziție pentru a menține integritatea volumetrică a țesutului osos ce o înconjoară); extracție, urmată de implant.

În oricare dintre cazurile de mai sus, este evident că fracturile de coroană dentară pot presupune riscuri serioase asupra dentiției dumneavoastră, riscuri ce pot fi evitate printr-un comportament corect în legătură cu dinții dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă suferiți de o asemenea fractură, faceți o programare la dentistul dumneavoastră pentru a fi diagnosticat și tratat profesional. Acest lucru poate face diferența dintre o rădăcină sănătoasă și un dinte pierdut în viitor.