5 1
Conține filme explicative

BLOG

Freza dentară cu pedală

2016-12-14T01:46:14+03:001 august 2012|Categorii: Instrumentar dentar|Tags: , |

Cronologie sumară. Când se foloseau freze dentare operate cu pedală?

Arheologii au descoperit dinți umani care prezintă canale ce indică frezarea sau pilirea danturii și care datează de 9000 de ani.

Până la finele secolului al XIX-lea, freza dentară electrică nu a existat. Înainte de inventarea acesteia și chiar câteva decenii după patentarea primei freze dentare electrice, dentiștii foloseau freze cu pedală pentru efectuarea tratamentelor stomatologice.

-1000 Euro voucher accelerare pentru reconstrucție arcade complete pe 4 sau 6 implanturi

Vezi oferta

În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea au avut loc câteva descoperiri și invenții notabile:

  • Erado—o freză mecanică zgomotoasă și ceva mai rapidă, inventară de un dentist britanic;
  • freza dentară operată cu pedală pneumatică—inventată de un dentist american;
  • freza dentară electrică—cea mai importantă invenție în stomatologia secolului al XIX-lea.

La mijlocul secolului al XX-lea, freza dentară cu turbină cu aer a fost inventară de un dentist în Noua Zeelandă.

Cum arăta freza dentară cu pedală?

Dacă vă pasionează subiectul, aflați că există asemenea piese în muzee. Foarte simplu spus, mecanismul consta într-o freză la capătul unui braț; brațul cotit era legat de un suport vertical care susținea în partea de jos un volant operat de o pedală de picior. Volantul era legat de freză prin curea și câteva roți dințate.

Aceste mecanisme relativ simple erau adesea decorate și aveau forme frumoase, fiind interesant de privit chiar și pentru cei care nu au un interes direct în domeniul istoriei instrumentarului medical stomatologic.

Firește, există și versiuni moderne ale frezei dentare cu pedale, însă nu sunt nici pe departe la fel de fascinante ca modelul prezentat mai sus.

Freze mecanice? Erau bune de ceva?

Frezele mecanice aveau de fapt același principiu ca frezele moderne, doar că erau semnificativ mai lente (până șa 15 rotații pe minut în comparație cu 400.000 de rotații pe minut – viteza unei freze dentare moderne; unele freze dentare moderne pot funcționa la 800.000 de rotații pe minut). Viteza atât de redusă a frezei făcea procedura destul de dureroasă, ceea ce a dat naștere mitului frezei ca aparat de tortură, ce persistă încă în mintea multor pacienți cu fobie dentară. Altfel, aceste mecanisme erau destul de eficiente.

Alternative moderne

Cabinetele de stomatologie moderne sunt adesea dotate cu sisteme de ablație laser sau cu aer menite să înlocuiască vechea freză dentară.

Cu timpul, aceste alternative vor scoate din uz frezele dentare actuale care vor deveni la rândul lor piese de muzeu sau jucării de colecție.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru
ChatbotPollForm-DoNotDelete