În jur de 50% din populația lumii spune că zâmbetul este caracteristica pe care o observă mai întâi la o persoană. Iar un zâmbet frumos nu poate exista fără o dantură sănătoasă.

Iată câteva lucruri interesante referitoare la dantură, pe care cel mai probabil nu le știai:

1. Un om are 32 de dinți, și anume 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari și 12 molari. Există persoane care însă au mai mulți dinți, situație care în termeni medicali este cunoscută drept hiperdonție.

2. O persoană are două seturi de dinți în întreaga sa viață. Primul set este  cunoscut ca „dinții de lapte “, care încep să cadă în jurul vârstei de șase-șapte ani. Aceștia sunt înlocuiți de dantura permanentă.

3. Pulpa dentară, care în termeni populari este denumită nervul dintelui,  este cea care produce durere în momentul în care un dinte este cariat.

4. Smalțul dinților nu se poate regenera și este cunoscută drept cea mai dură structură a organismului uman.

5. În China, ziua de 20 septembrie a fiecărui an este dedicată sărbătoririi dinților. Astfel, chinezii au parte de reduceri la consultațiile stomatologice.

6. Egiptenii au fost cei care, acum 3.500 de ani, au realizat primul obiect asemănător cu periuța de dinți din zilele noastre. Prima periuță de dinți asemănătoare celor pe care le folosim în prezent a fost însă confecționată în China, în timpul dinastiei Tang (618-907 d.Hr).

7. În prezent, aproximativ 65% din populația Globului trecută de vârsta de 65 de ani nu mai are dantura completă.

8. Unul din șapte adulți care au între 35 și 44 de ani suferă de o afecțiune a gingiei, iar una din patru persoane trecute de 65 de ani au astfel de probleme.

9. O treime din suprafața dintelui este situată sub gingie, deci nu este vizibilă.

10. Ameloblastomul este o tumoră benignă ce afectează maxilarul, în 10% din cazuri aceasta fiind localizată la dinții care nu au erupt încă.

11. Unii bebeluși vin pe lume cu unul sau mai mulți dinți, care se scot, de cele mai multe ori, după naștere. Se pare că Napoleon s-a născut cu doi dinți, de aceea se crede despre aceste persoane că vor deveni adulți cu o personalitate puternică.