În sănătatea dentară fluorul are un rol important, pentru că ajută la prevenirea apariției cariilor dentare.

1. Cum acționează fluorul?

Fluorul ajută la întărirea smalțului dentar, oferind protecție contra bacteriilor și ajută la procesele de remineralizare dentară.

2. Este pasta de dinți cu fluor recomandată copiilor?

Pasta de dinți cu fluor este recoamandată copiilor, pentru că astfel dantura lor se va dezvolta sănătos, iar riscul apariției cariilor este mai mic.

3. Să mă îngrijoez în cazul în care copilul a înghițit pastă de dinți?

Atunci când ne spălăm pe dinți, atât noi, adulții, cât și copiii, putem înghiți o mică parte din pasta de dinți. Atâta timp cât copilul folosește o pastă de dinți adecvată vârstei lui, recomandată de către medicul stomatolog, nu trebuie să îți faci griji. Atât Asociația Americană de Pediatrie, Asociația Americană de Pediatrie Dentară, cât și Asociația Americană de Stomatologie recomandă folosirea pastei de dinți cu fluor în cazul copiilor.

4.Unde se găsește fluorul în mod natural?

În mod normal, fluroul se găsește în sursele de apă potabilă. Există țări unde fluorul se introduce de către autorități în apa potabilă. De aceea, în mod normal, cantitatea de fluor care ajunge în corpul uman prin administrarea de lichide și prin hrană ( căci există și alimente care conțin fluorr), este suficientă.

5.Trebuie să iau suplimentar fluor?

Fluorul primit din apa flouridată, din alimente, dar și prin folosirea pastelor de dinți cu acest mineral sunt suficiente pentru sănătatea noastră. Fluorul se administrează suplimentar, atât în cazul copiilor, cât și în cel al adulților, numai la recomandarea unui medic, dacă se constată deficiențe ale acestui mineral în corp.

Un studiu din 2007 a arătat că fluorul poate să prevină cariile nu numai la copii, ci și la adulți. Potrivit cercetării citate de ilikemyteeth.org, apa flouridată reduce riscul apariției cariilor în cazul adulților cu până la 27%.